Ploile torențiale vin cu alte necazuri. Cod galben și portocaliu de inundații pe râuri din Dâmbovița, Prahova, Buzău şi Vrancea

Publicitate

După ploile torențiale din ultimele zile, alt pericol este semnalat inclusiv pentru județul Dâmbovița!

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare Cod portocaliu de inundaţii pe râuri din judeţele Prahova, Buzău şi Vrancea, valabilă până duminică la amiază.

Pe de altă parte, specialiștii INHGA au prelungit Codul galben până duminică noapte pentru râuri din judeţele Dâmboviţa, Prahova, Buzău şi Vrancea.

”Având în vedere precipitaţiile prognozate, cumulate cu cedarea apei din stratul de zăpadă atât începând din această seară, de la ora 18:00, până mâine, la ora 12:00, colegii noştri de la Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor au emis Cod portocaliu pentru râurile din bazinele hidrografice Teleajen (din judeţul Prahova), Buzău şi afluenţii aferenţi sectorului din aval de staţia hidrometrică Nehoiu (din judeţele Buzău şi Prahova), pentru Râmnicu Sărat – din bazinul superior şi afluenţii din bazinul lui mijlociu şi inferior (din judeţele Vrancea şi Buzău), pentru râul Putna şi afluenţii aferenţi sectorului din aval de staţia hidrometrică Tulnici (din judeţul Vrancea). Din această seară, de la ora 21:00, până mâine dimineaţă, la ora 6:00, pe unele râuri din judeţele Prahova şi Buzău, este posibil ca fenomenele prognozate să aibă o severitate mai mare”, se arată pe pagina de facebook Apele Române.

Totodată, Apele Române revin asupra atenționărilor adresate autorităților locale de a îndepărta depozitele necontrolate de deșeuri de pe maluri și din cursurile de apă, pentru că acestea pot bloca secțiunile de scurgere a apelor, provocând inundații cu caracter local. De asemenea, oamenii trebuie să își curețe șanturile și rigolele, asigurând, în acest fel, secțiunile de scurgere a apelor. Totodată, populația nu trebuie să circule în zonele aflate sub avertizare și să evite desfășurarea activităților în ape sau în proximitatea lor.

Iată pe ce râuri există pericole:

În intervalul 12.12.2020 ora 12:00 – 13.12.2020 ora 09:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Olt – afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă Lotru – amonte Ac. Drăgăneşti (judeţele: Gorj, Vâlcea, Olt şi Argeş), Argeş – afluenţii aferenţi sectorului amonte Ac. Goleşti, Dâmboviţa – afluenţii aferenţi sectorului amonte S.H. Lunguleţu (judeţele: Argeş şi Dâmboviţa).

În intervalul 12.12.2020 ora 12:00 – 13.12.2020 ora 24:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Sabar (judeţele: Argeş, Dâmboviţa, Ilfov şi Giurgiu), Ialomiţa – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Dâmboviţa, Prahova, Buzău şi Ialomiţa), Buzău – afluenţii aferenţi sectorului aval Ac. Siriu (judeţele: Buzău şi Prahova), Rm Sărat (judeţele: Vrancea şi Buzău), Putna  – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Vrancea).

Avertizarea hidrologică vizează în principal: scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!