În plină pandemie de COVID-19, demiterea ministrului Voiculescu declanșează o criză politică. Cîțu, interimar la Sănătate, joi – ședință a coaliției la Cotroceni

Publicitate

Revocarea ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, decizie ”unilaterală” a premierului Florin Cîțu după apariția în Monitorul Oficial de astăzi a unor noi reguli de carantinare, nediscutate în coaliție, a provocat o criză în Guvernul PNL USR PLUS UDMR.

”Din acest moment premierul Florin Cîţu nu mai are susţinerea USR PLUS”, a anunţat astăzi Dan Barna, copreşedinte al Alianţei USR PLUS, iar decizia de demitere ”aruncă coaliţia într-o criză majoră”.

Totodată, și preşedintele PLUS, Dacian Cioloş, a declarat: ”În Coaliţie, am luat până acum decizii împreună, iar acest lucru a făcut-o funcţională. Din păcate, nu acelaşi lucru s-a întâmplat azi, când premierul Cîţu a decis să ia unilateral o decizie fără o consultare prealabilă cu noi, cei care i-am fost parteneri şi l-am susţinut pentru a conduce guvernul coaliţiei. Demiterea ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, este o decizie imatură, care pune sub semnul întrebării capacitatea domniei sale de a conduce un guvern de coaliţie funcţional, o echipă pentru reformarea României. Din acest moment, Florin Cîţu nu mai are susţinerea Alianţei USR PLUS pentru rămânerea în funcţia de prim-ministru”, a transmis președintele PLUS pe Facebook.

Liderii Alianței și voci importante din cadrul acesteia susțin că Vlad Voiculescu a început ”un proces de reforme pentru realizarea cărora s-a angajat întreaga coaliţie, inclusiv domnul Cîţu, atunci când a primit invitaţia de a-şi asuma rolul pe care încă îl deţine”, totuși ultimele două mari probleme din sănătate – accidentul de la ”Matei Balș” și evacuarea pacienților de la ”Foișor” – au clătinat serios scaunul ex-ministrului Sănătății.

Vicepremierul Dan Barna a solicitat o întrunire de urgenţă a coaliţiei de guvernare pentru a discuta despre retragerea încrederii faţă de premierul Florin Cîţu, ședință care, potrivit unor surse, va avea loc joi, 15 aprilie, la Palatul Cotroceni.

La polul opus, preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, astăzi, că liberalii îl susţin pe Florin Cîţu în funcţia de premier şi nu există niciun motiv pentru o cerere de înlocuire a acestuia: ”Nu există niciun motiv pentru o astfel de cerere privitoare la premier. Domnul Florin Cîţu a girat funcţia de prim-ministru cu seriozitate, competenţă, responsabilitate, chiar şi faptul că şi-a asumat o astfel de decizie arată, deşi există astfel de riscuri într-o schimbare a unui ministru, pentru a funcţiona Guvernul în condiţii optime şi-a asumat această decizie de a schimba un ministru care nu a acţionat în cadrul coerent, al spiritului de echipă şi pe baza obiectivelor care au stabilite”, a declarat Orban.

Pe de altă parte, Ludovic Orban a declarat că este convins că va fi depășită criza cât mai repede: ”România are nevoie să fie guvernată”, a mai spus liberalul.

Cum Dan Barna a refuzat interimatul la Ministerul Sănătății, propunerea premierului a fost ca el însuși să ocupe această funcție până când cei din coaliție vor cădea de acord asupra unei noi propuneri. Președintele Iohannis a fost de acord, iar Florin Cîțu a avut deja o întâlnire cu cei din Ministerul Sănătății.

Odată cu Vlad Voiculescu, prim ministrul a demis-o și pe dr. Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, cea care își pusese semnătura pe ordinal apărut astăzi în Monitorul Oficial.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!