Peste 250 milioane lei pentru 1200 de microbuze școlare electrice. Banii vin prin PNRR, cu o cofinanțare a consiliilor județene de 7,5 milioane euro

Publicitate

Noi contracte de finanțare pentru achiziția de microbuze școlare! Acestea au fost semnate, marți, în cadrul unei ceremonii găzduite de Palatul Victoria de către premierul Marcel Ciolacu, ministrul Educației, Ligia Deca, și ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, Adrian-Ioan Veștea.

Acesta a fost debutul implementării unei investiți finanțate prin Planul Național de Reformă și Reziliență (PNRR) în cadrul apelului de proiecte „Microbuze electrice pentru elevi” (Componenta C15: Educație, Investiția 10), derulat de Ministerul Educației.

Potrivit premierului, au fost alocate, astfel, prin PNRR, peste 250 de milioane de euro pentru achiziționarea de microbuze electrice destinate transportului elevilor în aproximativ 1.200 de localități.

La valoarea contractelor se adaugă și cofinanțarea (variată) din partea Consiliilor județene, de aproape 7,5 milioane de euro.

La rândul său, ministrul Ligia Deca a declarat că, împreună cu autoritățile județene, s-au găsit soluții pentru suplimentarea bugetului investiției din PNRR, pentru a achiziționa microbuze de 16+1 locuri, și nu 8+1 locuri, așa cum a fost calculat inițial în PNRR.

Practic, „în total, am suplimentat investiția din PNRR cu mai bine de 57 de milioane de euro, ajungând la un total de peste 250 de milioane de euro fără TVA, respectiv de peste 296 de milioane de euro, cu TVA, pentru a satisface cât mai mult din nevoia locală de transport școlar, pentru că suntem datori să asigurăm copiilor noștri acces egal la educație”, a transmis ministrul Educației.

Beneficiarii finali ai acestei investiții sunt elevii și cadrele didactice, iar achiziția se realizează prin intermediul unităților administrativ-teritoriale județene (Consiliile județene), care au reprezentat solicitanții eligibili în cadrul apelului de proiecte.

„Încă de când eram președinte al Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România, am făcut demersurile necesare ca toate Consiliile Județene să poată aplica pentru achiziționarea de microbuze școlare electrice și pentru crearea infrastructurii aferente acestora, astfel încât să dezvoltăm o rețea de transport verde pentru elevi, ca o măsură concretă a sprijinului pentru o educație de calitate, accesibilă tuturor copiilor din România”, a subliniat Adrian-Ioan Veștea, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației.

Vor fi achiziționate microbuze electrice care îndeplinesc condițiile prevăzute de regulamentele CEE-ONU și directivele CE-CEE, de tip: 8+1 locuri, 16+1 locuri sau mai mari de 16+1, în funcție de nevoia locală.

Vă reamintim că, săptămâna trecută, în Dâmbovița au ajuns primele 3 microbuze școlare (pentru comunele Dobra, Vulcana Pandele și Văleni-Dâmbovița) din cele 51 pentru care Consiliul Județean Dâmbovița a depus solicitări către Guvernul României. Pentru restul, cererile de finanțare sunt în curs de aprobare.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!