Peste 2000 de certificate Revisal eliberate de ITM Dâmbovița în primele opt luni ale anului

Publicitate

Anul 2023 s-a dovedit a fi, până în prezent, o perioadă încărcată, pentru Inspectoratul Teritorial de Muncă Dâmbovița, din punctul de vedere al relațiilor cu publicul. Câteva mii de persoane au trecut pragul instituției, în primele opt luni ale anului, în căutarea clarificărilor privind relațiile de muncă și, mai ales, a dovezilor privind vechimea în muncă.

Astfel, în perioada 1 ianuarie – 31 august 2022, Compartimentul Monitorizare Relații de Muncă a eliberat 2200 de certificate cu informații din Revisal, care conțin informațiile din Registrul Electronic al Salariaților, privind contractele de muncă înregistrate și transmise de angajatori, după anul 2011.

Precizăm că Extrasul din Revisal, deși acceptat de anumiți angajatori ca dovadă a perioadelor lucrate, nu este o adeverință de vechime. După anul 2011, doar angajatorii pot elibera adeverințe de vechime, acestea fiind și singurele luate în considerare la stabilirea drepturilor de pensie.

Documentul se eliberează, în doar câteva ore, oricărei persoane fizice, care se prezintă cu actul de identitate, la Inspectoratul Teritorial de Muncă Dâmbovița, unde completează o cerere tip și achită taxa de 20 de lei.

De la începutul anului, au fost eliberate și 190 de adeverințe de vechime, în baza documentelor din arhivă. Acestea dovedesc activitatea prestată de o persoană, la locul de muncă, în perioada anterioară anului 2011 și pot fi eliberate doar pentru societăți din județul Dâmbovița, din mediul privat, care se aflau în evidența instituției noastre, în perioada respectivă. Adeverințele de vechime sunt necesare persoanelor care din diverse motive nu au carnet de muncă, în care să fie consemnate perioadele lucrate. Menționăm că acestea pot fi eliberate doar după ce angajații declară la Monitorul Oficial pierderea carnetului de muncă.

Peste 70 de persoane și-au ridicat, în prima jumătate a anului în curs, carnetul de muncă, de la sediul ITM Dâmbovița, iar, în prezent, în arhivele instituției noastre mai există un număr de 6500 de carnete nerevendicate. Documentele pot fi eliberate titularilor, la solicitarea acestora, în baza prezentării la ghișeele instituției, cu actul de identitate.

Reamintim că acestea sunt necesare pentru a certifica vechimea în muncă a persoanelor care au lucrat, înainte de anul 2011.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!