Peste 200 de spitale din România, printre care și SJU Târgoviște, vor beneficia de fonduri PNRR pentru digitalizare

Publicitate

Ministerul Sănătății a publicat astăzi lista spitalelor care vor beneficia de fonduri pentru digitalizare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

207 unități medicale din țară, printre care și Spitalul Județean de Urgență Târgoviște, vor fi digitalizate, prin programul PNRR, cu o investiție totală de 150 de milioane de euro.

Totuși, Ministerul Sănătății a întârziat mult procedurile de evaluare și selecție, anunțând abia anul acesta proiectele selectate pentru două componente cheie: digitalizarea instituțiilor cu atribuții în domeniul sanitar aflate în subordinea Ministerului Sănătății și digitalizarea spitalelor publice – așa cum scrie site-ul de specialitate 360medical.ro

Până astăzi, când a apărut lista obiectivelor sanitare, nu fuseseră anunțate decât obiectivele de investiții eligibile – 308 proiecte.

Valoarea totală finanțată prin PNRR a proiectelor aprobate este de 493,9 milioane lei fără TVA.

Proiectele aprobate sunt diverse: cum ar fi, de exemplu, „eficientizarea serviciilor medicale prin analiza automată cu ajutorul IA” (depus de Institutul Oncologic Cluj), până digitalizarea activității – așa cum a depus SJU Târgoviște.

Cele mai multe spitale au depus proiecte pentru investiții în sistemele informatice sau modernizarea acestora, achiziții de calculatoare, soft-uri și sisteme IT.

După anunțarea listei proiectelor selectate, care trebuie să se încadreze în valoarea finanțată prin PNRR, urmează semnarea contractelor și demararea efectivă a proiectelor, care trebuie să se încheie cel mai târziu în 2026.

„Digitalizare înseamnă inclusiv securizarea accesului la sistemul digital al spitalelor, înseamnă digitalizare retroactivă a arhivelor, înseamnă fluxuri digitalizate de date și un sistem integrat și interoperabil al datelor. Mai presus de orice, digitalizarea sistemului sanitar înseamnă, pe scurt, timp câștigat. Enorm de mult timp. Experiența pe care am acumulat-o lucrând în ATI m-a învățat multe. Dar un lucru este cert: diferența dintre viață și moarte se măsoară, de multe ori, în câteva secunde. Spun asta pentru că așa poate putem aprecia mult mai bine valoarea unui minut”, a scris pe contul de Facebook Alexandru Rogobete, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Lista completă poate fi studiată la următorul link: https://www.ms.ro/media/documents/Obiective_de_investi%C8%9Bii_aprobate_pentru_finan%C8%9Bare___PNRR_Digitalizare_Spitale.pdf

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!