Peste 20 de incendii de vegetație uscată în Dâmbovița, pe parcursul zilei de ieri! Aproape 100 de pompieri au fost mobilizați pentru lichidarea acestora

Publicitate

Sâmbătă, 19 februarie, până la ora 20.00, peste 90 de pompieri militari au acționat pentru stingerea celor 23 de incendii de vegetație uscată care au pârjolit peste 24 de hectare de teren. Au fost utilizate 22 autospeciale cu apă și spumă și accesorii din dotare (vermorele, lopeți evantai, saci stingători, etc), pentru limitarea și lichidarea acestor incendii.

Pagubele care se înregistrează zi de zi sunt considerabile pentru fauna din zona afectată de foc și pentru mediul înconjurător.

O situație deosebită a fost înregistrată în comuna Răzvad unde, de la un incendiu de vegetație uscată au fost distruse o autorulotă și circa 30 metri pătrați din acoperișul unei case. Numai intervenția rapidă a pompierilor a salvat din calea flăcărilor casa de locuit și un autoturism parcat la mică distanță față de autorulota care a ars.

Apelul pompierilor către cetățeni 

Facem apel către cetățenii care dețin terenuri agricole să manifeste responsabilitate în ceea ce privește prevenirea incendiilor de vegetație uscată deoarece aceste evenimente pot pune în pericol locuințele, dar și viața cetățenilor.

Totodată, reamintim faptul că, potrivit standardelor privind bunele condiții agricole și de mediu ale terenurilor, arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură excepțională în cazuri de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.

În condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată se întind cu repeziciune pe o suprafață foarte mare, air pompierii depun un efort considerabil pentru a opri propagarea flăcărilor. Astfel, de situații pot deveni dezastruoase mai ales dacă în zonele arzânde se află locuințe, păduri sau instalații tehnologice.

Atenție! Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt este interzisă!

Informații despre modul de comportare producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență http: //fiipregatit.ro.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!