Pesta porcină se întinde. Noi cazuri confirmate în Dâmbovița

Publicitate

Pesta porcină se întinde în Dâmbovița. Duminică, 21 iulie, Instituția Prefectului Dâmbovița a convocat Centrul  Local de Combatere a Bolilor ca urmare a confirmării apariției virusului de pestă porcină africană în patru gospodării după cum urmează: două din orașul Răcari, una din localitatea Stănești (orașul Răcari) și una satul Lucianca (comuna Butimanu).

În cadrul ședinței întrunite de urgență au fost adoptate planurile de măsuri privind controlul și combaterea acestei boli, au fost aprobate deciziile de plasare sub supraveghere în confirmare de pestă porcină africană și s-au stabilit zonele de restricție în jurul focarelor.

Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar din localitate, Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Dâmbovița și autorităților locale.

Autoritățile solicită sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor dispuse, având în vedere gravitatea bolii și consecințele acesteia și dau asigurări că proprietarii ai căror animale sunt ucise vor fi despăgubiți de către stat.

Pesta porcină africană (PPA) nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, ea având un puternic impact la nivel economic si social.

Pesta porcină africană a mai fost confirmată anul acesta în Dâmbovița în următoarele localități: Lungulețu (29 iunie), Poiana (15 mai și 19 martie), Bădeni – Runcu (7 aprilie), Butimanu (1 februarie).

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!