Pesta porcină a făcut ravagii la Dărmănești! Zeci de porci au fost îngropați fără să se țină seama de normele sanitare

Publicitate

Pesta porcină a făcut ravagii în localitatea dâmbovițeană Dărmănești! Numeroase imagini arată că mai mulți porci morți au fost puși într-o groapă comună, însă fără să se ia nicio măsură de protecție împotriva răspândirii bolii.

De această operațiune s-a ocupat Primăria Dărmănești, care a folosit utilaje proprii, pe care însă nu le-ar fi dezinfectat. Cum au văzut că animalele au fost îngropate fără anumite protocoale sanitar-veterinare, reprezentanții PSD Dâmbovița acuză PNL Dâmbovița de lipsă de responsabilitate în această situație delicată.

“Încă o dovadă că primarii PNL pot face tot ceea ce vor, chiar și când este vorba de protejarea mediului înconjurător și de sănătatea oamenilor. Zeci de porci au fost îngropați, astăzi, la Dărmănești, fără a se respecta nici măcar un punct din Manualul operațional pentru intervenția în focarele de pestă porcină clasică.

Cum este posibil ca porcii să fie cărați cu o simplă remorcă prin localitățile din zonă? Nu este normal ca un utilaj al primăriei din Dărmănești să fie folosit la îngroparea porcilor.

Sunt condiții speciale care trebuie îndeplinite pentru ca riscul de propagare a pestei să fie inexistent sau cât mai mic.

Însă, după cum se știe, autoritățile cu atribuții în domeniu sunt ocupate cu hărțuirea primarilor PSD, iar în tot acest timp, indiferent de ceea ce fac, primarii PNL sunt protejați, chiar dacă încalcă legea. Imaginile vorbesc de ala sine”, au precizat reprezentanții PSD Dâmbovița.

Pe de altă parte, tot astăzi, primarul comunei Dărmănești, Valentin Mihalache a transmis pe Facebook că este vorba de un caz izolat de pestă porcină, în satul Mărginenii de Sus.

“Stimați cetățeni,

Având în vedere că într-o gospodărie din satul Mărginenii de Sus a fost confirmat un focar de pestă porcină, potrivit dispozițiilor reprezentanților Direcției Sanitar Veterinare, se impune intervenția și sacrificarea animalelor infectate.

Astfel, s-a luat măsura eutanasierii porcinelor din gospodăria afectată. Este un caz izolat, motiv pentru care vă rog să nu intrați în panică, să aveți încredere în autoritățile competente în vederea prevenirii și combaterii acestui virus.

Vă asigur că vom urmări îndeaproape această situație și vom încerca să facem tot ceea ce ne stă în putință ca focarul să nu se extindă la nivelul comunei. Repet, este un caz izolat! Nu intrați în panică, totul este sub control”, a transmis primarul comunei Dărmănești.

Se pare că Direcția Sanitar Veterinară Dâmbovița a luat măsuri împotriva primăriei și a obligat la respectarea regulilor de protecție, imediat după ce numeroase imagini au fost făcute publice de PSD Dâmbovița.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!