Pesta porcină africană se extinde tot mai mult în Dâmbovița! Au fost confirmate alte patru noi focare

Publicitate

Pesta porcină se extinde tot mai rapid în  Dâmbovița! Situația a ajuns tot mai gravă în câteva localități ale județului. Autoritățile au confirmat alte patru noi focare, după cele deja existente. Localitățile în care s-au înregistrat noi focare sunt Lungulețu, Răzvad și Niculești (satul Movila). Ieri, Prefectura Dâmbovița a emis un comunicat de presă în acest sens. “Centrul Local de Combatere a Bolilor din județul Dâmbovița s-a întrunit astăzi, 10.07. 2019, ora 09.00, ca urmare a confirmării apariției virusului de pestă porcină africană în județul Dâmbovița, în  mai multe gospodării, după cum urmează:

  • Comuna Niculești – satul Movila: 1 gospodărie;
  • Comuna Răzvad – satul Răzvad: 1 gospodărie;
  • Comuna Lungulețu – sat Lungulețu: 2 gospodării.

Au fost adoptate, în cadrul ședinței, planurile de măsuri privind controlul și combatarea acestei boli și au fost aprobate deciziile de plasare sub supraveghere în confirmare de pestă porcină africană.

S-a luat măsura uciderii porcinelor din gospodăriile afectate, urmând a se realiza supravegherea clinică și catagrafierea tuturor porcilor de la nivelul întregii localități, fiind plasați sub observație sanitară veterinară, până la clarificarea situației sub aspect epidemiologic.

În conformitate cu planul de măsuri aprobat, s-au stabilit zonele de restricție în jurul focarelor și instalarea filtrelor rutiere în scopul prevenirii transportului de carne în interiorul localităților menționate.

Precizăm că orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar din localitate, Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Dâmbovița și autorităților locale. Totodată, solicităm  sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor dispuse, având în vedere gravitatea bolii și conscințele acesteia; proprietarii ai căror animale sunt ucise vor fi despăgubițide către stat.

Reamintim că pesta porcină africană (PPA) nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, ea având un puternic impact la nivel economic și social”.

În această vară, primele focare de pestă porcină africană în Dâmbovița au fost confirmate în localitățile Niculești (sat Ciocănari) și Lungulețu.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!