Pestă porcină africană, din nou confirmată în Dâmbovița. Porcii din trei gospodării au fost uciși

Publicitate

Noi cazuri de pestă porcină în Dâmbovița!

Centrul Local de Combatere a Bolilor s-a întrunit din nou în data de 2 septembrie, ca urmare a confirmării apariţiei virusului de pestă porcină africană în două gospodării din comuna Perşinari şi într-o gospodărie în comuna Ciocăneşti – sat Ciocăneşti.

S-a luat măsura uciderii porcinelor din gospodăriile afectate, urmând a se continua supravegherea clinică şi catagrafierea tuturor porcinelor de la nivelul localităţilor.

În conformitate cu planurile de măsuri aprobate, s-au stabilit zonele de restricţie (zona de protecţie şi zona de supraveghere) în jurul focarelor, din cele două localităţi.

A fost emisă şi decizia de stingere a focarului de pestă porcină africană din localitatea Răzvad, având în vedere că nu au mai fost constatate şi notificate cazuri de îmbolnăvire şi mortalitate la porcine.

Autoritățile solicit sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor dispuse, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele acesteia. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar din localitate, Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Dâmboviţa şi autorităţilor locale.

De asemenea, precizăm că proprietarii ai căror animale sunt ucise vor fi despăgubiţi de către stat.

Deși pesta porcină africană (PPA) nu afectează oamenii, neexistând nici ce mai mic risc de îmbolnăvire , ea are un puternic impact la nivel economic şi social.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!