Persoanele care s-au vaccinat nu mai sunt nevoite să stea în carantină la revenirea în ţară. Ce spune Dr. Adrian Marinescu

Publicitate

Persoanele care s-au vaccinat anti-COVID-19 nu mai sunt nevoie să stea în carantină sau izolare la revenirea în ţară. Dr. Adrian Marinescu, specialist în boli infecţioase la Institutul Matei Balş din Bucureşti, a explicat pentru DC NEWS de ce s-a luat o asemenea decizie.

“Nu e vorba doar despre cei care revin în ţară. Şi cei care sunt contacţi direcţi scapă de izolare, dacă sunt vaccinaţi complet. Sunt două aspecte. În primul rând, obiectul principal este să nu te îmbolnăveşti. Ori nu faci deloc, ori faci o formă asimptomatică, ori foarte uşoară, dacă eşti vaccinat. În plus, la nivelul porţii de intrare, chiar dacă virusul pătrunde mecanic, el nu se va multiplica decât în măsură foarte mică. Asta înseamnă că riscul de a transmite mai departe este categoric mai mic. În al doilea rând, când vii dintr-o ţară cu risc ridicat, dacă eşti vaccinat nu vei pune presiune pe sistemul medical. Şi vei avea şi un risc mai mic de a transmite celor din jur. Asta nu înseamnă, însă, că nu respecţi aceleaşi măsuri de prevenţie, purtatul măştii, distanţare, etc. Când va fi o masă extinsă din populaţie vaccinată, lucrurile vor fi clare”, a precizat dr. Adrian Marinescu pentru DC NEWS.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!