Performanță la înălțime! Alpinistul Geo Badea, primul dâmbovițean care a cucerit Vârful Broad Peak, din Munții Himalaya

Publicitate

Alpinist de înaltă clasă, salvamontist de excepție, iubitor de munte, de adrenalină, profesor de geografie, dâmbovițeanul Geo Badea a reușit să-și mai îndeplinească un vis și să marcheze o performanță de un asemenea nivel, o performanță unică într-o viață de om.

Astfel, Geo Badea a ajuns la finalul de expediție în Karakorum Himalya, care a avut ca scop ascensiunea Vârfului Broad Peak, 8050m, proiect finanțat de Primăria Municipiului Târgoviște și Consiliul Județean Dâmbovița.

Ascensiunea a avut loc în ziua de 20 iulie, ”una dintre cele mai frumoase zile întâlnite în Himalaya. Soare din plin, iar vîntul abia dacă adia”, așa cum povestește chiar Geo.

O experiență unică, emoționantă, plină de provocări, o reușită notabilă, o ”luptă” câștigată cu unul dintre cele mai înalte vârfuri din lume, o satisfacție personală a salvamontistului dâmbovițean care era să plătească prețul suprem în această expediție.

Chiar el o spune: ”Puțini sunt cei «aleși» să facă vîrful. Un vârf tehnic, istovitor, dar și frumos”. Vârful Broad Peak (8.050 metri) din Himalaya este al 13-lea ca înălţime dintre cele 14 care depăşesc 8.000 de metri, prima ascensiune a acestuia fiind datată 1957 – o expediție austriacă.

Dâmbovițeanul retrăiește alături de noi momentele cele mai importante ale expediției și povestește cum a fost la un pas să-și piardă viața. O noapte albă, grea, însoțită de o durere cruntă la coloană, o noapte oarecum între viață și hău, o noapte în care, din fericire, norocul sau șansa au fost alături de el: ”Ascensiunea vârfului a avut loc în ziua de 20 iulie, ora locală 13.20, după care a urmat «emoționanta» coborâre. Nu m-am grăbit și am tot stat pentru poze și, mai ales, peisaj. A fost una dintre cele mai frumoase zile întâlnite în Himalaya. Soare din plin, iar vîntul, abia dacă adia.

Ajuns în Șa la 7900m, regăsesc cordelina pe care urcasem și urma să cobor hornul. Cred că era de anul trecut, pentru că arăta cel mai bine dintre toate cele atârnate. Pun dispozitivul pe ham și încep coborârea. Cand ajung aproape de capătul inferior, unul din colțari mi se încurcă într-o sfoară mai veche. Trag mai tare de picior, nimic. Nu reușesc să-l scot din câlți. Singura soluție, trebuie scos colțarul de pe bocanc. Reblochez coarda și cu o mișcare foarte incomodă reușesc să-l desfac. În același timp, un scurt circuit, mă trăsnește la coloană.

Ajung cu greu într o zonă mai confortabilă unde-mi trag sufletul și reușesc să repun colțarul pe bocanc. Spatele mă ține tare și abia cu greu mă târăsc cîteva sute de metri în jos, după care renunț. Efectiv nu mă mai pot mișca de durere. Așa am ajuns să înnoptez la aproximativ 7600m.

A fost o noapte albă și adesea confuză, însă am luptat la maxim să rezist. Am avut și noroc, recunosc. Fără pic de vînt, iar sub 0, numai cîteva grade. Spre dimineață colegii chilieni, azeri, polonezi, spanioli, m-au condus spre Camp 3, unde a trebuit să mă odihnesc, iar în următoarele două zile, am coborît în Camp 2 și respectiv Base Camp.

Rezultatul: 8050m urcați, o noapte sub cerul liber și 8 kg pierdute, încă nerecuperate.

Multă lume, dar trierea se face pe parcurs. Puțini sunt cei «aleși» să facă vîrful. Un vârf tehnic, istovitor, dar și frumos.

Pentru mine, ascensiunea vârfului a fost o performanță, dar adevărata reușită, a fost cînd am ajuns in Tabăra de Bază. Asta simte, cred, fiecare montaniard. Este pentru prima dată când cineva din județul Dâmbovița urcă un vîrf de 8000m.

Mulțumesc colegilor de expediție care au fost alături de mine pe parcursul acestei «aventuri» și tuturor celor care, cu sufletul, cu fapta sau cu gîndul, au dat o mână de ajutor reușitei acestei expediții.

Această expediție a fost realizată cu sprijinul Primăriei Municipiului Târgoviște și a Consiliului Județean Dâmbovița”, a transmis emoționat salvamontistul Geo Badea.

Felicitări, Geo Badea, pentru această performanță!

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!