Patru turiști rătăciți, în Munții Bucegi în condiții meteo dificile, salvați de salvamontiștii dâmbovițeni

Publicitate

Patru turiști din București care s-au rătăcit, duminică seara, pe un traseu din Munții Becegi, din cauza vizibilității reduse au fost recuperați de salvamontiștii dâmbovițeni după acțiune de salvare/căutare de peste două ore.

Chiar dacă erau extenuati și speriați, turiștii nu au avut afecțiuni medicale, potrivit unui comunicat transmis de salvamontiștii dâmbovițeni.

“Echipa Salvamont Salvaspeo Dâmbovița aflată la Baza de salvare montană Peștera a fost alertată în data de 10 ianuarie 2021 în jurul orei 19:00, să intervină în sprijinul a patru turiști din București.

Date fiind condițiile meteo nefavorabile (ninsoare, vânt), stratului nou de zăpadă depus și vizibilității scăzute odată cu lăsarea întunericului aceștia s-au abătut de la traseul marcat (fiind greu de reperat în pădure), necesitând intervenția promptă a salvatorilor.

Echipa de prim răspuns, formată din doi salvatori montani, a pornit către zona specificată de turiști (muntele Tătaru), alegând cel mai rapid traseu. Din cauza intemperiilor și a stratului de zăpadă depus, cu risc crescut de avalanşă, aceştia au fost nevoiți să aleagă un traseu alternativ pentru a ajunge în condiţii de siguranţă la cei aflați în dificultate.

O a doua echipa, formată din alţi doi salvatori montani, a fost mobilizată pentru a veni în sprijinul colegilor, iar turiştii au fost reperaţi în jurul orei 00:30.

Acțiunea de salvare s-a încheiat la 02:45 când cei patru împreună cu salvatomontiștii au ajuns la cabana Bolboci unde aveau parcate autoturismele.

Specificăm faptul că turiștii nu aveau afecțiuni medicale, erau extenuați și puțin speriați, dar odată cu vederea salvatorilor starea lor s-a schimbat în bine. Pe întreg parcursul operațiunii de căutare/salvare, echipa de salvatori a menținut permanent legătura cu ei.

Îi rugăm pe turiştii ce doresc să ajungă în zona montană a județului Dâmbovița, să se informeze la punctele Salvamont sau telefonic despre starea traseelor si condițiile meteo”, se arată într-un comunicat emis de Salvamont-Salvaspeo Dâmbovița.

În zona montană a județului Dâmbovița în  următoarele zile există pericol de avalanșă ridicat.

Sursă foto: Facebook Salvamont-Salvaspeo Dâmbovița 

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!