Paștele Cailor, sărbătorit la Târgoviște! Evenimentul unic, păstrat cu sfințenie de comunitatea bulgară din municipiu

Publicitate

Paștele Cailor, obicei unic în România, sărbătorit de comunitatea bulgarilor din Târgoviște!

Astăzi, în prima sâmbătă din postul Paștelui, Sâmbăta Sf. Teodor, comunitatea bulgarilor din cartierul Matei Voievod a sărbătorit din nou Tudorița sau Paștele Cailor, ziua în care legumicultorii merg la biserică împreună cu caii lor, cei care îi ajută în munca grea și primesc binecuvântarea preoților pentru a fi sănătoși tot anul. La biserică li se oferă konceta, pâinici în formă de căluți, sfințite, pe care legumicultorii le împart cu caii.

O sărbătoare inedită, unică, de o frumusețe aparte, păstrată peste ani și dusă mai departe pentru a marca nu numai sosirea primăverii și debutul muncilor câmpului, ci și comuniunea excelentă dintre om și cal.

Un eveniment ca acesta nu putea să nu aibă și înalți oaspeți de seamă, iar anul acesta invitați de seamă au fost Ilyana Yotova, Vicepreședintele Republicii Bulgaria, însoțită de Excelența Sa, Radko Vlaykov, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Bulgaria în România.

Alături de autoritățile municipale și județene, de parlamentari, în frunte cu primarul municipiului, Cristian Stan, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, prefectul județului, Claudia Gilia, după o scurtă întâlnire la Primăria Târgoviște, înalții oaspeți din Bulgaria au participat la „Paștele cailor”, sărbătoare unică în peisajul cultural și tradițional românesc, organizată de frumoasa comunitate bulgară din cartierul Matei Voievod din Târgoviște.

„Tudorița este sărbătoarea tuturor oamenilor harnici din cartierul Matei Voievod! Bulgarii târgovișteni au reușit să-și ducă tradițiile mai departe, iar noi suntem mândri că fac parte din marea familie a judeţului Dâmbovița.

Avem o frumoasă istorie care ne leagă și împreună am învățat cât de importante sunt înțelegerea și respectul reciproc.

Mulțumesc Excelenței Sale, doamna Iliana Iotova, Vicepreședintă a Republicii Bulgaria, și domnului Radko VLAYKOV, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Bulgaria în România, pentru că ne-au onorat cu prezența la acest eveniment deosebit.

Le urez un an bogat, rodnic și plin de sănătate!”, a declarat președintele CJD, Corneliu Ștefan.

Un gest extraordinar a venit și din municipiul omonim Târgoviște, din țara vecină, Bulgaria.

Cu ocazia Sărbătorii Tudorița – Paștele Cailor, Primăria Târgoviște (orașul bulgăresc) a adresat o scrisoare de felicitare Asociației Zaedno a Comunității Bulgarilor din Târgoviște Romania, cea care organizează, cu sprijinul autorităților municipale, evenimentul tradițional din cartierul Matei Voievod.

Printre altele, Darin Dimitrov, primarul orașului bulgăresc, a transmis: „Îmi exprim admirația și respectul pentru eforturile dumneavoastră anuale de a sărbători acest obicei tradițional bulgăresc care promovează modul de viață, tradițiile, cultura și folclorul bulgăresc.

Întreaga voastră activitate este o punte naturală între Bulgaria și locuitorii din Târgoviște – România. În vremuri de necaz, tocmai aceste punți de recunoaștere reciprocă înlătură barierele și poate contribui la pacea și prosperitatea noastră.

Vă mulțumim că sunteți fidel rădăcinilor voastre, ale familiei, patriei și strămoșilor. Sunt sigur că trudiți cu aceeași dăruire pentru comunitatea din Târgoviște, care este astăzi casa voastră”.

Sărbătoarea a continuat cu parada cailor și o întrecere hipică, dar și cu un spectacol folcloric oferit de comunitățile bulgărești din România.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!