Paștele Cailor a fost sărbătorit și în acest an de comunitatea bulgarilor din Târgoviște. Festivități reduse din cauza restricțiilor

Publicitate

Comunitatea bulgarilor din municipiul Târgoviște a sărbătorit, sâmbătă, Paștele Cailor sau Tudorița, o manifestare tradițională, dar și un obicei unic în țară. Sărbătoarea, intrată în patrimoniul cultural al minorităților etnice din România, vestește începutul primăverii, dar și un nou început al muncilor agricole.

În acest an amploarea festivităților a fost una redusă din cauza pandemiei de coronavirus. Restricțiile existente nu au mai permis comunității de bulgari din Târgoviște să își sfințească caii în fața bisericii, potrivit tradiției. După slujba de la biserică, preotul paroh a transmis bulgarilor că va merge la fiecare gospodărie pentru a sfinții caii.

Tot în cadrul slujbei, pâinicile numite konceta au fost sfințite. Acestea vor fi consumate de bulgari împreună cu caii lor, pentru a se întări legătura dintre ei.

La eveniment a participat și primarul orașului Târgoviște, care a transmis un mesaj pe pagina de Facebook. “În această dimineață (nr. sâmbătă) am avut onoarea de a participa la un eveniment unic în România, organizat de bulgarii târgovișteni. Chiar dacă în acest an amploarea festivităților a fost una redusă, din cauza restricțiilor “Tudorița” sau “Paștele Cailor” a reprezentat și de această dată o adevărată sărbătoare a vestirii primăverii, dar și un prilej de a remarca frumusețea portului popular al locuitorilor din cartierul “Matei Basarab”. Felicit comunitatea bulgară din Târgoviște pentru modul în care știe să-și păstreze și să-și perpetueze tradițiile, repere importante în peisajul cultural dâmbovițean și nu numai!”.

Bulgarii din Târgoviște sărbătoresc în fiecare an Tudorița în prima sâmbătă din Postul Paștelui. Comunitatea bulgarilor din Târgoviște numără peste 2 500 de oameni.

Sărbătoarea acestei comunități datează în cartierul târgoviștean din 1851.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!