Luni, 6 ianuarie, mare sărbătoare creștin-ortodoxă: Botezul Domnului!
La Târgoviște, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon va săvârși Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană, precum și slujba Sfințirii Mari a apei (Agheasma Mare), după aceea, pe platoul din fața sfântului lăcaș.
Această sărbătoare mai este cunoscută și sub numele de Boboteaza, Epifania sau Teofania, ea rememorând și actualizând din punct de vedere liturgic evenimentul Botezului Domnului în Iordan de către Sfântul Ioan Botezătorul – prefigurare a Sfintei Taine a Botezului.
Credincioşii sunt invitați să participe la slujba de la Catedrală, începând cu ora 08.30.
Aghiasma Mare se oficiază la Bobotează, în amintirea Botezului Domnului de către Ioan în Iordan. Ea se oficiază atât în ajunul Bobotezei, când se sfinţeşte apa cu care preoţii botează apoi casele, cât şi în însăşi ziua Bobotezei, când se sfinţeşte apa pe care credincioşii o iau pe la casele lor, pentru tot anul.
Potrivit basilica.ro, efectele Aghiasmei Mari le arată însăşi rânduiala slujbei, în textul ecteniei şi al rugăciunii de sfinţire, unde preotul se roagă: „Şi-i dă ei harul izbăvirii şi binecuvântarea Iordanului. Fă-o pe dânsa izvor de nestricăciune, dar de sfinţenie, dezlegare de păcate, vindecare de boli, diavolilor pieire, îndepărtare a puterilor celor potrivnice, plină de putere îngerească. Ca toţi cei ce se vor stropi şi vor gusta dintr-însa să o aibă spre curăţirea sufletelor şi a trupurilor, spre vindecarea patimilor, spre sfinţirea caselor şi spre tot folosul de trebuinţă…”.
De aceea, Aghiasma Mare se păstrează nestricată vreme îndelungată.
Agheasma mare se ia dimineața, pe nemâncate, înaintea anafurei, iar atunci când credinciosul se împărtășește, după aceasta. Se poate consuma din Ajunul Bobotezei, până la Odovania praznicului. Se poate lua Agheasmă Mare și în situații speciale, la recomandarea duhovnicului.
Conform tradiției, credincioșii întrebuințează Agheasma Mare și pentru stropitul caselor, a gospodăriilor, a animalelor din gospodărie, sfințind lumea din jur și chemând ajutorul lui Dumnezeu în noul an.
Se păstrează la loc de cinste în fiecare locuință, de obicei în vase de sticlă.