Pâinea se scumpește! Patronatele cer măsuri imediate după mărirea prețurilor la energie și materii prime

Publicitate

Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (ROMPAN) cere guvernanților măsuri urgente pentru ajutorarea celui mai afectat sector din industria alimentară de majorarea preţurilor la energie, gaze şi materie primă, şi pentru atenuarea şocului scumpirilor la făină şi pâine pentru a nu se ajunge la o adevărată criză.

“Încă din trimestrul IV al anului 2021 am sesizat autoritățile statului despre faptul că sectorul de morărit-panificație a fost și este cel mai lovit de creșterile nemaiîntâlnit de mari ale costurilor de producție deoarece, spre deosebire de alte sectoare, la panificație și morărit prețul materiei prime (grâu, făină) aproape s-a dublat”, susțin reprezentanții ROMPAN, potrivit Alba24.ro.

Aceștia au spus că prețul pentru materia primă, cum ar fi grâul, a crescut de la recoltare până în acest moment de la 800 lei/tonă la 1.450 lei/tonă, gazele naturale au înregistrat o creștere de preț de 5-6 ori în ultimul trimestru, iar energia electrică a fost mai scumpă de 4-5 ori numai în ultimul trimestru.

De asemenea, costul forței de muncă este în creștere, iar angajații vor și ei măriri de salarii, având în vedere situația critică prin care trece întreaga țară.

“Problema este că aceste creșteri de costuri nu se opresc aici, mulți procesatori din domeniu au primit notificări de creștere a prețurilor la energie și gaze naturale de încă 2-3 ori, unii chiar de 6 ori.

Prețurile de vânzare la produsele de morărit-panificație nu au ținut pasul cu costurile de producție, fiind necesare noi majorări de prețuri în acest început de an”, avertizează reprezentanții ROMPAN, potrivit alba24.ro

Printre măsurile care se solicită se numără atenuarea șocului scumpirilor la făină și pâine, prin subvenții ale morilor de grâu.

“Prin această măsură se subvenționează întreaga cantitate de grâu românesc procesat în morile din România, dispărând și cantitățile măcinate evazionist.

Astfel, prin fiscalizarea întregii cantități de făină și pâine estimăm o creștere a încasărilor bugetare cu 25-30%. Considerăm că această măsură se poate aplica în cursul semestrului I 2022, urmând a se rediscuta pentru semestrul II al anului 2022 în funcție de evoluția pieței”, menționează reprezentanții patronatului.

“Prin această măsură se subvenționează întreaga cantitate de grâu românesc procesat în morile din România, dispărând și cantitățile măcinate evazionist.

Astfel, prin fiscalizarea întregii cantități de făină și pâine estimăm o creștere a încasărilor bugetare cu 25-30%. Considerăm că această măsură se poate aplica în cursul semestrului I 2022, urmând a se rediscuta pentru semestrul II al anului 2022 în funcţie de evoluţia pieţei”, menţionează reprezentanţii patronatului, potrivit alba24.ro.

De asemenea, o altă măsură este reducerea TVA-ului la 5% pentru produsele alimentare.

Subliniem că măsura similară implementată în anul 2013 când reducerea TVA s-a făcut de la 18% la 9% a avut efectul scontat de reducere a prețului la raft și a evaziunii fiscale”, arată ROMPAN, potrivit sursei citate.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!