„Pădurea-parc”, propunere PNL pentru Priseaca, desființată de primarul Târgoviștei: „Demers strict electoral de manipulare a opiniei publice”

Publicitate

O propunere a liberalilor târgovișteni, desființată public de primarul municipiului Târgoviște, Cristian Stan!

Astfel, nota conceptuală a consilierilor municipali PNL, prin care se dorește construirea/amenajarea unei așa-numite „păduri-parc” la Priseaca pare făcută la repezeală, în an electoral, și fără studierea în profunzime a Codului Silvic.

Mai mult decât atât, pentru a se realiza ceea ce propune PNL – de exemplu parcare cu 200 de locuri, terenuri de sport, locuri de joacă, amfiteatru – ar trebui o defrișare masivă în pădurea de la Priseaca…

Faptul că „Aria naturală parc-pădure la Priseaca”, marca PNL, nu este decât o demagogie de an electoral a fost explicat de primarul Cristian Stan: „Se sponsorizează pe rețelele de socializare, de către colegii noștri de coaliție de la PNL, de ceva timp, câteva teme. Una din aceste teme o reprezintă o pădure-parc la Priseaca.

Municipiul Târgoviște are undeva la 350 de hectare fond forestier în zona Priseaca, exclusiv fond forestier. Se vine cu o Notă conceptuală în care se spune că vrem să facem în cadrul acestei păduri un parc. Un parc care presupune o parcare de peste 200 de locuri, în pădure la Priseaca. Locuri de joacă, în pădure la Priseaca. Terenuri de sport sau ceva de genul acesta, în pădure la Priseaca. Au propus și un amfiteatru și grătare, loc de picnic.

Eu pot să vă spun așa: pentru o parcare de minim 200 de locuri ai nevoie de undeva 5000-6000 metri pătrați, lejer, care să nu zic 10.000.

În fine, ar fi nevoie de cel puțin 2-3-4 hectare numai pentru aceste facilități. Păi, la un hectar de pădure avem masă lemnoasă undeva la 250 de metri cubi. La 4 hectare trebuie să tăiem 1000 de metri cubi masă lemnoasă, stejar și gorun, pentru că asta avem în pădure la Priseaca.

Eu stau să mă întreb, nu știu dacă o fac din rea credință sau din neștiință. Dar eu mă văd nevoit să trag un semnal de alarmă și să spun…. Promovarea acestui proiect de hotărâre în Consiliul Local Municipal Târgoviște, față de dispozițiile din Codul Silvic al României, e echivalat cu o infracțiune. Este interzisă tăierea copacilor atunci când se dorește a se realiza o pădure-parc, dispoziție expresă, repet, în Codul Silvic al României. Plus că pentru pădurea-parc se prevăd investiții de tipul o alee de maxim 2 metri, făcută din materiale ecologice, câteva băncuțe, iluminat public și construcții de maxim 15 metri pătrați ca suprafață, astea sunt dispozițiile din Codul Silvic.

Domnii ce au făcut?! Au luat un model-cadru, care se poate folosi la orice pădure din România, au scris «Arie naturală pădure-parc Priseaca», au adus în Consiliul Local și au spus că pe ei nu-i interesează finanțarea, e treabă voastră, noi venim și vă propunem… Păi asta nu e proiect de hotărâre. Iar în momentul de față este un demers strict electoral de manipulare a opiniei publice. Dar eu nu cred că opinia publică și târgoviștenii ar fi de acord să tăiem din pădurea Priseaca o suprafață de undeva la 3-4 hectare, 1000 de metri cubi masă lemnoasă. Eu nu cred… În acest proiect de hotărâre spune că se fac intervenții la vegetație, minime, dar spune că se fac… În postarea pe rețeaua de socializare spun că nu se taie nici un copac. Păi dacă noi avem numai fond forestier acolo și tu vrei să faci parcare de peste 200 de locuri, unde o faci?”, a precizat primarul municipiului Târgoviște.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!