Pacienții, obligați să-și achite testele COVID-19 înainte de internarea în spital. Regulamentul emis de INSP prevede testarea gratuită a acestora în unitățile medicale

Publicitate

Pacienții cronici care au nevoie de tratament în spitale sunt obligați să-și plătească testele COVID-19 înainte de internare, deși acest lucru ar trebui să fie gratis. Potrivit adevărul.ro, care citează Asociațiile pacienților din România, s-au înregistrat mai multe cazuri în care bolnavii cronici au fost puși de doctori să-și achite testul pentru coronvirus înainte de a fi tratați sau operați.

Pacienților li s-a cerut să se prezinte cu testul pentru detectarea infecției cu COVID-19, în condițiile în care regulamentul emis de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) prevede testarea gratuită a acestora în unitățile medicale. De exemplu, o pacientă cu cancer a plătit două astfel de teste în condițiile în care nu i s-a spus că beneficiază gratuit de o astfel de test. “Nu mi s-a spus că se poate efectua gratis, astfel că am mers la privat și mi s-a făcut testarea”, a mărturisit pacienta pentru fanatik.ro.

Asociațiile de pacienți transmit că acest fapt reprezintă de la bun început un abuz, dar că avem de-a face cu o încălcare a protocoalelor de siguranță din unitățile medicale în care pacienții nu sunt izolați după ce își fac aceste teste, fapt ce crește riscul apariției unor focare chiar printre persoanele cele mai vulnerabile.

“Am primit multe telefoane de la pacienți care întrebau dacă e normal și dacă e recomandat, în condițiile în care erau astfel nevoiți să facă aceste teste la privat, unde ajungeau să plătească și 300, 350 de lei, a precizat Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților, pentru aceeași sursă.  

Tot el a mai mărturisit că se va face o evidență a tuturor cazurilor și își dorește să ajungă până la ministrul Sănătății cu această problemă majoră, pentru că se încalcă din plin protocoalele de siguranță. “Atunci când pacienții sunt trimiși să-și facă aceste teste în privat, nu vorbim de o decizie la nivelul spitalului, a conducerii, ci mai degrabă din cauza unor medici oportuniști, care din dorința de a-și face propriul portofoliu de pacienți, trimit pacienții în mod abuziv, a mai spus Vasile Barbu, pentru fanatik.ro.

Ieri, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a preciza că ultimele informări privind evoluția cazurilor de infectare cu coronavirus în România arată o pantă descendentă.

Până astăzi, 1 iunie, pe teritoriul României, au fost confirmate cu coronavirus 19 398 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID-19. De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate 141 de cazuri noi de îmbolnăvire.

În acest moment, la ATI, sunt internați 159 de pacienți.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!