A opta ediție a Festivalului – Concurs Național ”Ion Dolănescu”, la Târgoviște. 16 concurenți în finală și nume mari din folclor, în concerte extraordinare

Publicitate

Festivalul – Concurs Național ”Ion Dolănescu” a ajuns în al optulea an de existență.

Anul acesta evenimentul organizat de Consiliul Judeţean Dâmboviţa, prin Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa, alături de Fundaţia Culturală Ion Dolănescu, va avea loc în perioada 22-23 septembrie 2022, în Piața Mihai Viteazul din Târgoviște.

Un regal al cântecului popular românesc, Festivalul are ca obiective cinstirea memoriei ilustrului artist dâmbovițean Ion Dolănescu și descoperirea și promovarea tinerelor talente artistice, soliști vocali de pretutindeni, cu intenția de a-i încuraja în dorința de a-și îndeplini visul de a deveni artiști.

În acest an s-au înscris concurenți din toată țara, din Maramureș, Ialomița, Ilfov, Olt, Argeș, Vaslui, Dolj, Suceava, Prahova, Brăila etc.

Preselecția a fost realizată de nume importante din folclorul românesc – Elise Stan, Luminița Tucă,  Ileana Vieru, Eugen Sandu  și Teodor Isaru, iar în finală au intrat 16 concurenți.

Cele două zile de festival se vor desfăşura astfel:

Pe data de 22 septembrie 2022, în Piața Mihai Viteazul, va avea loc concursul propriu-zis, începând cu ora 17:00. Concurenții vor fi acompaniați de Orchestra Populară „Chindia” a Centrului Județean de Cultură Dâmbovița, dirijor Ionuț Dumitrescu.

Iar pe data de 23 septembrie, în același loc, începând cu ora 18:00, se va desfășura Gala Laureaților.

Ambele seri se vor încheia cu recitaluri excepţionale susţinute de invitaţi de marcă ai muzicii româneşti: Simona Dinescu, Marian Mateescu, Marina Roșu, Elvis Constantin Asan – pe 22 septembrie și Doiniţa şi Ionuţ Dolănescu, Matilda Pascal Cojocărița alături de Ștefan Cigu, Ionuț Sidău, Mariana Ionescu Căpitănescu, Ștefania Narenji, Larisa Nunvailer, Anca Panțâru – pe 23 septembrie.

Accesul este liber.

**

Ion Dolănescu s-a născut în satul Perșinari, județul Dâmbovița, iar în anul 1961 a urmat-o pe Maria Tănase într-un turneu de două-trei săptămâni prin județul nostru.

A debutat la 18 ani, la Casa de Cultură din Târgoviște. În 1966 a absolvit Liceul Ienăchiță Văcărescu din Târgoviște și a urmat cursurile Școlii Populare de Artă. În 1966 a devenit solist la ansamblul „Ciocârlia”.[5]

A încetat din viață la data de 19 martie 2009 în urma unei afecțiuni cardiace.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!