Obligația de a purta masca în aer liber, declarată neconstituțională de CCR. Ce se întâmplă cu amenzile

Publicitate

Impunerea măștii de protecție este neconstituțională! În cursul zilei de astăzi, judecătorii Curții Constituționale  au decis că Guvernul nu a parcurs toate procedurile legale pentru a impune purtarea măștii de protecție în spațiile publice deschise, în contextul pandemiei.

“În ședința din data de 15 februarie 2022, Curtea Constituțională, în cadrul controlului legilor posterior promulgării, cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că este neconstituțională, în ansamblul său, Ordonanță de urgență a Guvernului nr.192/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, precum și pentru modificarea lit.a) a art.7 din Legea nr.81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă “, au transmis reprezentanții CCR.

Consecința ar putea fi anularea de către autorități a amenzilor care nu au fost plătite. Judecătorii CCR au luat această decizie cu unanimitate de voturi. Este vorba de un articol cuprins în legea care reglementează impunerea restricțiilor pe durata pandemiei, în baza căreia se reglementează inclusiv purtarea măștii de protecție.

Articolul spune că, pe durata stării de alertă, se poate institui obligativitatea purtării măștii prin ordin al Ministrului Sănătății și Ministerului de Interne. Articolul a fost declarat neconstituțional, pentru că Guvernul nu a primit aviz de la Consiliul Legislativ.

Aceasta înseamnă că, după ce decizia Curții Constituționale este publicată în Monitorul Oficial, Guvernul poate da o nouă ordonanță, cu respectarea tuturor pașilor procedurali, pentru a reimpune obligativitatea măștii.

Judecătorii CCR urmează să revină cu motivarea acestei decizii.

 

 

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!