O turistă din Regatul Unit, accidentată în Munții Bucegi, ajutată de salvamontiștii și jandarmii dâmbovițeni. Britanica a fost transportată la UPU Târgoviște

Publicitate

Salvamontiștii și jandarmii montani din Dâmbovița au intervenit, vineri, în sprijinul unei persoane accidentate în Munții Bucegi. O femeie în vârstă de 61 de ani, din Regatul Unit, s-a accidentat la piciorul drept și nu a mai putut continua drumeția alături de alte persoane, pe traseul montan Zănoaga – Cheile Zănoagei.

Ajunşi la faţa locului, în apropierea Cheilor Zănoagei jandarmii montani și salvamontiștii i- au acordat turistei măsurile de prim-ajutor, prin imobilizarea piciorului cu atele. Ulterior femeia a fost transportată cu targa – UT 2000, în condiţii de siguranţă, până la sediul postului montan, de unde a fost preluată de un echipaj SMURD și condusă la Spitalul Județean de Urgență Târgoviște pentru investigații și acordarea îngrijirilor medicale de specialitate.

„O turistă aflată în dificultate în Masivul Montan Bucegi a fost ajutată de jandarmii
montani şi salvamontişti. Jandarmii din cadrul Postului Montan Zănoaga împreună cu salvamontiști ai Serviciului Județean Salvamont Salvaspeo Dâmbovița au intervenit astăzi, 15 septembrie a.c., în sprijinul unei persoane accidentate.

Turista, o femeie în vârstă de 61 de ani, din Regatul Unit, a plecat împreună cu alte patru persoane într-o drumeţie pe traseul montan Zănoaga – Cheile Zănoagei. La un moment dat, pe traseu, în încercarea de a traversa peste un pârâu, femeia s-a accidentat la piciorul drept, fiind în imposibilitatea de a-și mai continua deplasarea și a apelat la ajutorul jandarmilor montani”, se arată într-un comunicat al Jandarmeriei Dâmbovița.

Pentru prevenirea accidentărilor/ situațiilor de pericol în zona montană sau a limitării efectelor în cazul producerii acestora, recomandăm turiştilor care se aventurează pe munte următoarele:

– înainte de a pleca în drumeție, să vă informați asupra itinerarului propus, gradului de dificultate al acestuia, stării vremii, condiţiilor climatice locale;
– să plecați pe munte doar cu echipament adecvat, lanternă, rucsac, trusă de prim-ajutor și nu riscaţi să plecaţi singuri la drum;
– să folosiţi numai traseele marcate și să urmăriţi marcajele de pe traseu;
– să apelaţi cu încredere la jandarmii montani şi salvamontiști, să respectaţi indicaţiile acestora specificând următoarele: datele de identificare ale persoanei care anunţă, ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor şi locul unde sunt persoanele aflate în dificultate.

Turiştii aflaţi în dificultate în Munții Bucegi pot apela cu încredere numărul unic de urgenţă „112” sau numerele de telefon 0749.058037/ 0749.034639 pentru a solicita  sprijinul jandarmilor montani.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!