O parte dintre controversele proiectului primului minireactor nuclear din România, în dezbatere publică la Doicești

Publicitate

Primul mini-reactor nuclear (SMR) din ţara noastră va fi instalat pe terenul fostei termocentrale Doiceşti din judeţul Dâmboviţa, anunța, pe 24 mai a.c., ministrul Energiei, Virgil Popescu!

Proiectul primei centrale SMR din România, pentru care la finalul lunii mai, Nuclearelectrica și companiile NuScale și E-Infra au semnat un Memorandum de Înțelegere a stârnit în Dâmbovița numeroase păreri controversate.

Se estimează că centrala electrică NuScale cu 6 module va genera 193 de locuri de muncă permanente, 1.500 de locuri de muncă în construcţii, 2.300 de locuri de muncă în producţie şi va ajuta România să evite producerea a 4 milioane de tone de emisii de CO2 pe an.

Totuși, există temeri ale unor autorități locale și nu numai legate în special de sănătatea dâmbovițenilor, astfel că astăzi, la inițiativa președintelui Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, a avut loc o dezbatere publică pe tema primului reactor modular mic (SMR) din România.

Aceasta – prima dintr-o serie ce urmează a mai avea loc – s-a desfășurat la Casa de Cultură din Doicești, iar la dezbatere au participat și directorul general al Nuclearelectrica – Cosmin Ghiță, președintele Consiliului de Administrație E-INFRA – Teofil Mureșan, prefectul județului – Claudia Gilia, subprefectul Corneliu Sălișteanu, vicepreședinții CJD, Luciana Cristea și Antonel Jîjîie, primarul comunei Doicești, Cosmin Stana, primarul municipiului Târgoviște, Cristian Stan, primarul orașului Pucioasa, Constantin Ana, primari ai localităților din zonă, conducerea Universității „Valahia” Târgoviște, directori de școli, preoți, dâmbovițeni care pot disemina informațiile în comunitate.

Președintele CJD, Corneliu Ștefan, a declarat: “Proiectul reactoarelor modulare mici care poate fi dezvoltat la Doicești, este un proiect uriaș din punct de vedere investițional. De asemenea, construirea unei centrale NuScale înseamnă producere de energie electrică fără a polua, crearea de noi locuri de muncă, dar și impulsionarea investițiilor și a sistemului de învățamânt, nevoia de specialiști în acest domeniu fiind foarte mare.

Împreună cu Nuclearelectrica am organizat această întâlnire la Doicești pentru a discuta în mod transparent, cât mai deschis și a oferi raspunsuri la întrebările legate de siguranța acestei noi tehnologii și care sunt beneficiile pentru comunitatea dâmbovițeană.

Cu siguranță, vom mai avea asemenea întâlniri pentru că o astfel de investiție se poate realiza doar în mod transparent, dâmbovițenii trebuind să dețină toate informațiile necesare referitoare la implementarea acestui proiect, care va deveni o sursă curată și sigură de producere a energiei electrice pentru județul nostru. (…)

Vrem câteva răspunsuri: cât de sigură este tehnologia și care sunt riscurile, de ce a fost ales amplasamentul de la Doicești, la câte astfel de proiecte se lucrează în lume și ce înseamnă investiția cu tehnologie verde/energie verde”.

Cosmin Ghiță, directorul general al Nuclearelectrica a declarat că amplasamentul de la Doicești a fost identificat în urma unui studiu aprofundat realizat cu fonduri în valoare de 1,2 milioane de dolari primite de Nuclearelectrica la începutul anului 2021, în cadrul unui grant oferit de USTDA, tocmai cu acest scop.

În urma studiului, au fost identificate mai multe potențiale amplasamente adecvate. Amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești a obținut toate calificările în ceea ce privește securitatea, fiind potrivit criteriilor de proiectare și principiilor de securitate ale reactoarelor modulare mici NuScale, si respectă pe deplin criteriile de amplasare cerute de standardele internaționale și naționale. De asemenea, amplasamentul este disponibil în timp util pentru a îndeplini obiectivele României pentru implementarea reactoarelor modulare mici în acest deceniu și pentru a permite României să devină un hub pentru implementarea reactoarelor modulare mici în regiune.

”Amplasamentul va fi supus unor examinări ulterioare, conform cerințelor standard în timpul procesului de autorizare. Comunitatea Doicești are o tradiție de peste 50 de ani în domeniul producției de energie și va beneficia de noua viață a fostei termocentrale: locuri de muncă locale, educație pentru noua generație de ingineri, proiecte pentru economia și industria locală.”, a declarat Cosmin Ghiță, directorul general Nuclearelectrica.

Pe de altă parte, Teofil Mureșan, președintele Consiliului de Administrație E-INFRA, holding ce include Nova Power & Gas, a arătat că ”vechea centrală pe cărbune de la Doicești va reveni la Sistemul Energetic Național, cu aceeași putere instalată, într-o tehnologie ultra modernă, sustenabilă, cu o durată lungă de viață. Este un model replicabil, aproape perfect din punct de vedere energetic și economic, în care se integrează noua capacitate energetică folosind racordurile existente la utilități.”

Ulterior acestor informații, specialiștii în domeniu au primit mai multe întrebări, s-au dorit răspunsuri legate în special de securitatea și siguranța oamenilor, mai ales că este vorba despre un proiect implementat în premieră în lume.

Foarte multe întrebări legate de potențialul pericol care există și fricile locuitorilor din zonă au fost adresate specialiștilor de primarul orașului Pucioasa, Constantin Ana.

Reprezentanții Nuclearelectrica au încercat să prezinte în special avantajele unei astfel de investiții, însă fiind prima dezbatere de acest gen, urmează să revină cu informații suplimentare legate de temerile celor care au participat la întrunire și care, până la urmă, așa cum a spus și președintele CJD, nu fac altceva decât să ceară răspunsuri la întrebările dâmbovițenilor.

O serie de informații, în special tehnice, au fost transmise prin intermediul unui comunicat de presă: ”Tehnologia SMR a NuScale, adecvată dezvoltării pe amplasamentul de la Doicești, este cea mai matură în ceea ce privește aprobarile, fiind primul și singurul SMR din lume care a primit aprobarea din partea Comisiei de Reglementare Nucleară din SUA în august 2020.

O centrală NuScale cu 6 module, așa cum intenționează România să instaleze, va avea astfel o capacitate instalată de 462 Mwe (aprox. 65% din puterea unui reactor nuclear CANDU de la Cernavoda) și va putea alimenta 46.200 case, de exemplu, dacă luăm în considerare un consum mediu de 10 kw/casă.

Reactoarele modulare mici NuScale se bazează pe tehnologia reactoarelor cu apă ușoară presurizată (PWR), care are o istorie de peste 60 ani în care este în prezent folosită comercial în peste 300 de reactoare PWR în lume.

Reactoarele mici NuScale sunt modulare, pot fi construite cu ușurință într-un timp mult mai scurt în zone greu de accesat sau izolate, sau pe foste centrale. Reactoarele modulare mici NuScale au o tehnologie avansată in ceea ce priveste masurile de securitate nucleara, care înglobează cele mai noi cercetări in domeniu și oferă siguranță crescută centralei și flexibilitate în modul în care este instalată și operată.

În urma acordului de a avansa dezvoltarea tehnologiei SMR a NuScale, România are potențialul de a implementa primele reactoare modulare mici din Europa și de a deveni un catalizator pentru implementarea SMR în regiune, în special în alte țări din cadrul Inițiativei celor Trei Mări care doresc să își consolideze securitatea energetică cu o sursă de energie sigură, stabilă, accesibilă și curată și să își atingă în același timp obiectivele de decarbonizare. Fiind printre primele țări care se alătură demersului de independență energetică cu una dintre cele mai avansate tehnologii de energie nucleară, tehnologia inovatoare a reactoarelor modulare mici a NuScale, România va obține o poziție de lider și multiple beneficii socio-economice: are potențialul de a deveni o bază pentru susținerea producției și asamblarea componentelor SMR și un centru de pregătire și formare a viitorilor operatori și specialiști. În acest sens, România va dezvolta primul simulator pentru camera de comandă a unui SMR NuScale din Europa, care va fi utilizat pentru formarea noii generații de ingineri.

În SUA, în Utah, este în dezvoltare o centrală NuScale cu 6 reactoare modulare, așa cum intenționează să implementeze și România. Acest proiect este într-un stadiu mai avansat în prezent decât planurile României. De asemenea, NuScale a semnat parteneriate cu Polonia, Bulgaria, Cehia, Canada precum si alte tari pentru implementarea de proiecte similare”, se arată în comunicatul Nuclearelectrica.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!