O nouă pădure în Dâmbovița, de 32,6 hectare, s-a „născut” la Șotânga, în Valea Popii.
Pornind de la acest subiect și de la gravele probleme climatice, prefectul județului, Claudia Gilia, face apel la autorități să acceseze programul guvernamental de împăduriri.
Noua pădure de la Valea Popii este o investiție de 1,4 milioane lei, bani proveniți din bugetul Fondului de ameliorare a fondului funciar cu destinație silvică, iar în județul Dâmbovița se mai derulează următoarele proiecte de împădurire: în perimetrul de ameliorare Miercanu, comuna Vârfuri, în suprafață de 18,61 ha, faza studiu de fezabilitate; perdele forestiere de protecție în suprafață totală de 104,43 ha.
„Doar prin programul de împăduriri, pentru anul 2024, pentru fondul forestier al județului Dâmbovița, s-a programat a fi împădurită o suprafață totală de 85,5 ha (realizat în primăvară 77,00 ha), reprezentând împăduriri integrale pe 73,20 ha (realizat în primăvară 68,00 ha) și completări în regenerări naturale și în plantațiile din anii anteriori pe 12,3 ha.
Ne aflăm la o răscruce de drumuri. Contextul climatic actual, cu temperaturi tot mai ridicate, secetă prelungită și fenomene meteo extreme, ne pune în fața unei realități dure: pădurile noastre sunt în pericol.
Pădurile sunt esențiale pentru viața noastră, fiind plămânii planetei. Ele ne oferă aer curat, reglează clima, previn inundațiile și eroziunea solului, adăpostesc o biodiversitate bogată și ne oferă resurse naturale prețioase.
Din păcate, defrișările au afectat grav ecosistemele și au pus în pericol echilibrul fragil al naturii. Impactul negativ se resimte deja în județul nostru: secetă, inundații, pierderea biodiversității, degradarea solului și poluarea aerului.
Nu ne mai putem permite să ignorăm această problemă. Este timpul să acționăm!
Fiecare localitate are un rol important în programul de împădurire național. Prin implicarea activă a cetățenilor, autorităților locale și a mediului de afaceri, putem transforma România într-o țară mai verde, mai curată și mai prosperă. Acolo unde există terenuri degradate care pot fi transformate în păduri – statul oferă tot sprijinul necesar”, a subliniat prefectul județului Dâmbovița.