O nouă încercare după 4 ani. La Primăria Târgoviște a fost depusă petiția în vederea constiturii Casei Memoriale Gr. Alexandrescu

Publicitate

În această dimineață, a fost depusă la Registratura Primăriei Municipiului Târgoviște petiția în vederea constituirii Casei Memoriale Grigore Alexandrescu în imobilul deținut de Primărie în care s-a născut marele poet.

Derulată la inițiativa prof.univ.dr.habil. Silviu Miloiu, petiția a avut 398 de semnatari.

”Mulțumim tuturor târgoviștenilor, dâmbovițenilor, bucureștenilor și românilor din țară și din străinătate care ne-au oferit cu generozitate susținerea și așteptăm cu speranță ca vocea noastră să fie auzită, asumată și susținută de către aleșii locali, indiferent de formațiunea politică pe care o reprezintă. Poetul Grigore Alexandrescu și casa sa natală constituie o valoare patrimonială comună și o cauză căreia ne putem asocia, indiferent de convingerile noastre politice, sociale, etice sau culturale. Vă vom aduce la cunoștință veștile, pe care le sperăm a fi cât mai bune, în momentul în care propunerea noastră va primi o rezoluție”, a transmis astăzi dl Silviu Miloiu pe contul personal de facebook.

Iată textul petiției semnată de aproape 400 de persoane:

„Au trecut mai bine de patru ani de când am depus o petiție la Primăria Municipiului Târgoviște, semnată de personalități naționale și târgoviștene lipsite de coloratură politică – profesori universitari, istorici, oameni de cultură, specialiști în patrimoniul cultural, arhitecți, jurnaliști -, solicitare pe care o considerăm la fel de actuală și astăzi de Ziua Națională a României a anului 2020. Petiția noastră slujea o singură și nobilă cauză: constituirea Casei Memoriale Grigore Alexandrescu în imobilul de pe strada ce-i poartă numele, la numărul 2, unde această mare personalitate a sec. al XIX-lea românesc s-a născut în urmă cu 210 ani. Monumentul istoric aparține Primăriei Municipiului Târgoviște, iar restaurarea și transformarea acestuia în casă memorială, cu circuit de vizitare, ar constitui atât un act necesar (fie și mult întârziat) de asumare publică a memoriei marelui poet de către orașul său natal, cât și o modalitate de a contribui la creșterea atractivității culturale și a turismului cultural-istoric la Târgoviște.

În definitiv, de aproape toți marii săi contemporani (unii dintre aceștia apropiați colaboratori și prieteni) precum Vasile Alecsandri, Nicolae Bălcescu, frații Golescu, Costache Negri urmașii și autoritățile s-au îngrijit pentru a le cinsti memoria așa cum se cuvine, în vreme ce în cazul lui Grigore Alexandrescu rămân actuale versurile marelui poet Mihai Eminescu: „Palid stinge- Alexandrescu sânta candel-a sperării, Descifrând eternitatea din ruina unui an.”

Vă invităm, așadar, dragi iubitori ai istoriei și culturii, să vă alăturați unui demers comun, prin care petiția pe care am redactat-o în urmă cu câțiva ani să ajungă din nou – și, sperăm, cu un alt deznodământ – în atenția Consiliului Local al Municipiului Târgoviște, astfel încât casa monument aflată în Lista Monumentelor Istorice, cu codul DB-IV-m-B-17787, să devină ceea ce trebuia să fie de foarte mult timp: Casa Memorială Grigore Alexandrescu”.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!