O nouă fabrică de armament în Dâmbovița? Compania sud-coreeană Hanwha intenționează să construiască, în doi ani, o fabrică de armament în județul Dâmbovița, perspectiva fiind ca aceasta să devină un hub regional pentru componente, mentenanță și reparații, potrivit Agerpres.
Conform CEO Hanwha Global Defense, Michael Coulter, cea mai bună soluție pentru actualele provocări este consolidarea industriilor regionale și achizițiile locale, „România având nevoie de consolidare industrială”.
Declarația a fost făcută în cadrul unei întâlniri cu jurnaliști români, Compania din Coreea de Sud având deja deschis un birou la București.
„Pe lângă exportarea produsului nostru, ceea ce se va întâmpla în continuare, am dori să activăm local pe piețele noastre. Aici, în România, este o nevoie de consolidare industrială și aici ne concentrăm să livrăm obuzierele K9 și K10. Suntem în mijlocul procesului de a construi o fabrică, unde vom produce componente. În prima fază vom livra direct, din cauza nevoii stringente, dar, pe parcurs, vom aduce producția K9 și K10 în România”, a declarat CEO Hanwha Global Defense, citat de Agerpres.
Potrivit domniei sale, compania sud-coreeană face eforturi pentru accelerarea procesului și lucrează îndeaproape cu autoritățile naționale și dâmbovițene.
Prima tranșă de 18 obuziere K9 și 12 vehicule K10 de realimentare cu muniție va fi livrată direct din Coreea de Sud, iar în același timp va fi construită fabrica din România – mai scrie Agerpres, iar prioritatea companiei este livrarea de obuziere. De menționat că a Hanwha Global Defense are deja „mai multe asemenea vehicule în NATO și în Europa, deci ideea este să putem produce componente, să putem face mentenanță și reparații aici, în România. Cred că este ceva ce poate fi obținut destul de curând”, a mai spus Michael Coulter.
Estimativ, noua fabrică din Dâmbovița ar urma să creeze până la două mii de locuri de muncă, iar specialiștii români ar putea beneficia de școlarizare în Coreea de Sud sau vor face cursuri cu traineri din această țară.
„Cred că avem o bază suficientă în Dâmbovița pentru început, dar cu siguranță ne vom axa pe dezvoltarea forței de lucru. Ne vom concentra pe dezvoltarea talentelor”, mai spune CEO Hanwha Global Defense, citat de aceeași sursă.
Amintim că firma sud-coreeană Hanwha Aerospace și Ministerul Apărării Naționale din România au semnat anul trecut contractul privind furnizarea a 54 de obuziere autopropulsate K9 (SPH) și a 36 de vehicule de realimentare cu muniție K10 (ARV), valoarea contractului fiind de aproximativ un miliard de dolari.
România va deveni astfel a zecea țară care operează K9 SPH de calibru 155 mm/52. Dintre statele membre NATO, România va fi a șasea țară utilizatoare de K9, după Turcia, Polonia, Norvegia, Finlanda și Estonia. După Norvegia și Australia, România va fi, de asemenea, al treilea operator global al K10, care permite o capacitate de reaprovizionare complet automatizată pentru a maximiza eficiența forțelor de artilerie, mai arată Agerpres.