O adresă a Ministerului Finanțelor, transmisă Primăriei Târgoviște, aruncă spre dezastru bugetul local: ”E puțin spus bătaie de joc!”

Publicitate

O adresă a Ministerului Finanțelor, transmisă Primăriei Târgoviște, aruncă spre dezastru bugetul local, și anunță ”cel mai urât an bugetar” din ultimii zece, asta după ce și anul trecut, când greutățile legate de gestionarea pandemiei de COVID-19 au căzut tot în cârca administrației, municipiul a fost ”ocolit” la alocarea de bani.

Primarul municipiului Târgoviște, Cristian Stan, a declarat astăzi revoltat că acest lucru este o bătaie de joc la adresa unei reședințe de județ: ”În adresa pe care ne-a făcut-o Ministerul Finanțelor, sumele care vin către Târgoviște pe TVA și pe impozitele pe venit sunt la jumătatea celor din anul anterior. Deci e dezastru, dacă rămâne situația așa cum apare în adresa de la Ministerul Finanțelor, 400.000 lei sume din echilibrare pe TVA pentru municipiu reședință de județ mi se pare bătaie de joc”, a precizat edilul.

Totodată, acesta își exprimă speranța ca lucrurile ”să nu rămână așa, Legea bugetului de stat să arate o alocare echilibrată a resurselor, în funcție de numărul de locuitori, de nevoile comunităților și de gradul de contribuție, de ce nu!, la bugetul național, pentru că noi nu discutăm de taxe sau de bani pe care trebuie să ni-i dea cineva de la București, sunt banii care se colectează din municipiul Târgoviște și care trebuie să se întoarcă la municipiul Târgoviște”, a mai declarat Cristian Stan.

Pe de altă parte, deși la recenta întâlnire a reprezentanților Asociațiilor Municipiilor din România cu ministrul Educației, la care a participat și primarul Târgoviștei, deși s-au făcut niște promisiuni de degrevare a bugetelor locale de cheltuielile cu bursele elevilor și creșele, ”se pare că pe Legea bugetului de stat bursele pentru elevi vor rămâne în continuare la administrațiile locale, deși am primit angajamentul că 367 de milioane de lei ar urma să fie alocați de la bugetul de stat pe această componentă, dar lucrul acesta nu se va întâmpla.

Creșele rămân în continuare susținute integral de către administrația publică locală, 8 milioane de lei a cheltuit anul trecut municipiul Târgoviște pe această componentă a educației antepreșcolare, 3% din această sumă a venit de la Guvern. E puțin spus bătaie de joc, sper ca Legea bugetului de stat să arate așa cum trebuie să arate o lege care trebuie să țină cont de necesitățile comunităților locale.

Se vorbește de sporuri, foarte bine, însă hai să discutăm într-adevăr de lucruri importante, de lucruri care contează, de sprijinirea investițiilor pentru administrațiile publice locale, pentru că sunt realizate în folosul comunităților. Aștept punerea în dezbatere publică a Legii bugetului de stat, probabil vom avea cel mai urât an din punct de vedere bugetar din ultimii 10 ani”, a mai arătat primarul Cristian Stan.

Pentru că lucrurile nu au cum să rămână așa, edilul Târgoviștei dorește să discute și cu parlamentarii de Dâmbovița pentru propuneri de amendamente la această lege a bugetului. ”Sunt curios dacă vreun parlamentar PNL va face vreun amendament la Legea bugetului în care, spre exemplu, să ceară finanțări pentru proiectele din județul Dâmbovița”.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!