Numărul de gripe și pneumonii din Dâmbovița. Recomandările specialiștilor de sănătate publică

Publicitate

În primele două săptamâni ale anului 2020, în urma centralizării datelor colectate de la furnizorii de servicii medicale, în Dâmbovița au fost diagnosticate 1.527 de afecţiuni respiratorii, din care 134  de cazuri internate, astfel: 6-12 ianuarie: 566 de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare cu 32 de cazuri internate şi 120 de pneumonii din care 35 de cazuri spitalizate; 13-19 ianuarie:729 de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, din care 35 de cazuri internate şi 112 pneumonii din care 32 de cazuri spitalizate.

De la începutul sezonului de supraveghere şi până la data de 19 ianuarie 2020, au fost confirmate de către laboratorul Institutului Cantacuzino Bucureşti 10 cazuri de gripă AH1 şi B, 9 dintre acestea fiind diagnosticate în ultimele două săptămâni de supraveghere.

Direcția de Sănătate Publică Dâmbovița anunță că situaţia privind gripa şi infecţiile virale ale căilor respiratorii superioare este sub supraveghere epidemiologică şi monitorizare permanentă, iar la acest moment, conform criteriilor de evaluare a formelor de manifestare, în judeţul nostru se desfăşoară o activitate gripală sporadică.

Gripa este o boală infecţioasă acută cu potenţial epidemic crescut, care se transmite de la om la om atât pe cale aeriană (vorbit, strănut, tuse), cât şi prin contactul direct cu bolnavul sau diferite obiecte contaminate cu secreţiile nazofaringiene ale persoanei bolnave.

Pentru a evita îmbolnavirea, specialiștii fac următoarele recomandări:

– nasul şi gura vor fi acoperite cu batista personală în timpul strănutului sau al tuşitului;

– mâna nu va fi dusă la ochi sau la gură decât dupa ce a fost spălată cu apă şi săpun;

– se vor evita aglomeraţiile umane;

– se va evita contactul apropiat cu persoanele care prezintă semene clinice evidente de afecţiuni respiratorii (febră, ochi congestionaţi, tuse, strănut);

– curăţaţi şi dezinfectaţi frecvent suprafeţele dure, cum ar fi mânerele uşilor.

Dacă o persoană prezintă semene de boală, se va izola de restul familiei şi se va prezenta la medicul de familie pentru stabilirea diagnosticului şi a conduitei terapeutice.

Se recomandă imunoprofilaxia cu vaccinuri antigripale, dar numai după un consult medical şi numai prin intermediul unui cabinet de medicină de familie.

 

În cadrul campaniei de vaccinare antigripală gratuită a persoanelor cu risc mare de a contacta boala şi de a face complicaţii grave, au fost vaccinate în Dâmbovița 54.867 de persoane.

 

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!