Nu e de glumă! Ministerul Sănătății cere dezinsecții sporite. Virusul West Nile, transmis de țânțari, a omorât 17 oameni

Publicitate
Distribuie

Administrațiile publice locale, din nou atenționate de Ministerul Sănătăţii să continue măsurile de dezinsecţie pentru a preveni răspândirea infecţiei cu virus West Nile.

Potrivit datelor Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, din data de 2 mai 2018 până în data de 6 septembrie, au fost înregistrate 166 cazuri de meningite/meningo-encefalite cauzate de infecţia cu virus West Nile, fiind înregistrate 17 decese. Dintre acestea, un deces s-a înregistrat și în Dâmbovița. Celelalte s-au înregistrat astfel: 6 decese s-au înregistrat în Bucureşti, 3 în judeţul Iaşi, 2 în judeţul Olt şi câte unul în judeţele Galaţi, Covasna, Constanţa, Dolj şi Teleorman.

Vectorii implicaţi în transmiterea virusului West Nile în ţara noastră îi reprezintă mai multe specii de ţânţari răspândiţi atât în mediul urban, cât şi în cel rural.

Perioada excesiv de ploioasă din această vară a făcut dificilă distrugerea ţânţarilor. Este de dorit ca şi populaţia să ia măsuri în gospodăriile individuale pentru a elimina eventualele depozite de deşeuri şi apă stagnantă, care pot favoriza dezvoltarea ţânţarilor

Specialiştii în sănătate publică ai Ministerului Sănătăţii recomandă folosirea mijloacelor de protecţie fizică a populaţiei pentru evitarea expunerii la înţepăturile ţânţarilor, precum protecţia mecanică a tegumentelor, folosirea substanţelor repelente, plase de protecţie la ferestre. Direcţiile de sănătate publică vor desfăşura o campanie de informare a populaţiei referitoare la măsurile necesare pentru protecţia personala împotriva infectării cu virusul West Nile.

Specialiştii menţionează că infecţia cu virus West Nile nu se transmite de la om la om, ci doar prin înţepătură de ţânţar.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!