Nou pachet de măsuri sociale și economice anunțat de Guvernul României. Amânarea ratelor la bănci, printre măsuri

137

Măriri de salarii la stat și amânarea ratelor –  două dintre măsurile ce fac parte din pachetul de ajutor pentru populație, anunțate în miez de noapte de premierul Nicolae Ciucă pe… pagina sa de Facebook!

După o perioadă de contre politice, primul ministru a scris aseară că, în sfârșit, coaliția de guvernare a decis lansarea unui nou pachet de măsuri sociale și economice Sprijin pentru România, în valoare de 1,1 miliarde euro. Măsurile vor fi aplicate la data de 1 iulie a.c.

Printre cele mai importante măsuri sunt:

  1. Amânarea pentru 9 luni a ratelor la bănci pentru cetățenii și companiile care se confruntă cu dificultăți financiare din cauza crizelor multiple din ultima perioadă.
  2. Acordarea unui sfert din diferența de salariu, în conformitate cu Legea salarizării unitare, cuvenită categoriilor de salariați din sistemul public.
  3. Acordarea unui sprijin unic de 700 de lei pentru toți pensionarii cu pensii sub 2.000 lei.

”Totodată, Guvernul va lua măsuri pentru consolidarea fiscală și respectarea angajamentelor privind deficitul public, astfel:

– diminuarea cheltuielilor bugetare cu cel puțin 10 %, cu excepția celor cu investițiile, salariile, pensiile, asistența socială;

– suspendarea angajărilor la stat;

– creșterea colectării veniturilor la bugetul general consolidat al statului cu 10 miliarde de lei;

– accelerarea absorbției fondurilor europene din cadrul programelor operaționale și al PNRR. În acest sens, Coaliția va efectua o evaluare lunară a stadiului absorbției”, mai scrie premierul pe contul de socializare.

Reacțiile nu au întârziat,iar măsurile sun deja criticate pentru că ele sporesc inflația.

Președintele Confederației Sindicale Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat, citat de Radio EuropaFM, că înainte de a lua măsuri generale, ”impozitul pe muncă ar trebui scăzut la lucrători și mutat către angajator care el este capitalul, angajatorul este capitalul la ora actuală. Capitalul în România are 51% din creșterea economică, iar lucrătorul are undeva la 39-40%. Media europeană, la care contribuim și noi, este inversă, adică din creșterea economică cetățeanul ar trebui să vadă 50%, iar capitalul n-ar trebui să vadă decât 40%.”

Blocarea angajărilor la stat, o altă măsură anunțată de Guvern, a fost și ea criticată de liderul sindical: ”Asta este o tâmpenie, dau un exemplu banal: datorită schimbărilor climatice se anunță o vară se pare toridă pentru agricultură, care are nevoie de irigații. Păi ăia de la irigații cer de 2 ani de zile să se crească numărul de salariați pentru că au investit în pompe de irigare și nu au oameni care să le facă să funcționeze. O măsură generală negândită.”, a mai declarat Bogdan Hossu, potrivit EuropaFM

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!