Noi reguli de internare pentru pacienții cu forme ușoare de COVID-19. Asimptomaticii ar putea fi evaluați la domiciliu de medicii de familie. Reacția președintelui AMF Dâmbovița

Publicitate

Autoritățile spun că medicii de familie ar putea fi trimiși acasă la pacienții COVID-19, fără simptome, pentru a-i evalua și pentru a nu mai aglomera astfel spitalele. Legea prevedea până acum ca toate persoanele confirmate cu coronavirus să se prezinte la spital. Acolo urmau să fie internate minim 48 de ore pentru evaluare.

“După cum știți, asimtomaticii odată cu primirea rezultatului ae trebui să anunțe medicul de familie, Direcția de Sănătate Publică și cu ambulanța să se prezinte la un spital de boli infecțioase. Există acele până la 48 de ore în care vom avea acele evaluări. În acest moment, tot ce înseamnă asimtomatici cu un test pozitiv merg și aglomerează unitățile de primiri urgențe. Evaluarea pe care o vom face săptămân aviitoare, chiar luni vom acea această întâlnire, asimptomaticii vor fi evaluați la domociliu și programați pentru investigațiile medicale”, a precizat Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, într-o conferință de presă.

Varianta ca medicii de familie să fie implicați în lupta cu pandemia nu este exclusă de autorități. Ei ar urma să monitorizeze la domiciliu pacientul deja evaluat. Medicii de familie nu sunt de acord cu această schimbare.

“Medicul de familie nu poate să meargă la domiciliu la pacienții pozitivi, pentru că înseamnă să se infecteze și să închidă cabinetul două săptămâni. În cele mai multe țări europene medicii de familie au fost absolute protejați de COVID, consulatțiile s-au oferit doar telefonic”, a declarat Raluca Zoitanu, președintele Federației Patronatelor Medicilor de Familie.

Oficialii vorbesc și despre plăți suplimentare, acordate medicilor de familie, pentru expunerea de risc. Doctorii se plâng însă că vor fi trimiși la luptă fără arme și fără protecție.

La nivelul județului Dâmbovița, președintele Asociației Medicilor de Familie, dr. Ileana Dumitrescu a precizat că medicii de familie au monitorizat încă de debutul pandemiei pacienții COVID-19, doar de la distanță, prin telefon și diferite mijloace de comunicare.

“Pacientul COVID-19 care se află la domiciliu este investigat de noi, așa cum am făcut și până acu, dar telefonic, prin whatsapp, la distanță, văd poze, lucruri din astea. Așa am făcut până și până acum și am avut atâțea pacienți și am în continuare, pentru că a început să crească din nou numărul infectărilor…și dacă este unul infectat, mai sunt în casă și alte 2-5 personae, poate 2-3 copii și un vârstnic. Dar, eu, să mă duc la el acasă, să-l văd, păi am pus parafa jos cu toții, pentru că am discutat cu colegii mei… să și se descurce cum vor. Noi, medicii de familie, suntem persoane trecute de 60 de ani majoritatea î județul Dâmbovița și nu numai în Dâmbovița, în toată țara, pentru că asta e media, pentru că nu mai este nimeni tânăr. Oricum este o vârstă care intră la risc, plus că fiecare mai are și câte altceva. Nu au decât să facă ce doresc”, a transmis Ileana Dumitrescu, președintele Asociației Medicilor de Familie Dâmbovița, pentru gazetadambovitei.ro.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!