Noi modalități de achitare a contravalorii pașaportului  

Publicitate

Necesitatea digitalizării serviciilor publice aduce importante schimbări în ceea ce privește modalitățile de achitare a contravalorii pașaportului .

Astfel,  printr-un act  normativ  se  aduc modificări articolelor vechi de lege și s-a stabilit că suma  reprezentând  contravaloarea  pașaportului  se  achită  în  contul  Companiei Naționale „Imprimeria Națională” –S.A. (CNIN) prin mijloace de plată online, inclusiv SNEP –  ghiseul.ros al unități bancare, cu care CNIN încheie convenții în acest scop.

Începând cu data de 07.09.2020, plata contravalorii pașaportului se poate efectua astfel:

– la casieriile unităților CEC Bank, precum și la stațiile de plată Selfpay ale CEC Bank;

– online, prin platforma de plăți virtuale Ghiseul.ro.

De asemenea, toate plățile care au fost efectuate/achitate în conturile Instituțiilor Prefectului deschise la Trezorerie prin modalități variate (virament bancar, mandat poștal, mijloace de plată online, etc.), vor putea fi utilizate de solicitanții serviciilor de pașapoarte în vederea eliberării documentelor de călătorie și după intrarea în vigoare a modificărilor Legii nr. 248/2005privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate.

Totodată, pentru a veni în sprijinul cetățenilor, în situația în care, în perioada 02-06.09.2020, Instituțiile Prefectului vor încasa prin casieriile proprii și/sau conturile deschise la trezorerie sumele  reprezentând  contravaloarea  pașapoartelor,  dovada  plății  rămâne  valabilă  pentru depunerea cererii de eliberare a pașaportului.

În ceea ce privește recuperarea contravalorii pașaportului achitată eronat sau pentru care nu a fost prestat serviciul aferent, aceasta se realizează, la cererea scrisă a plătitorului adresată C.N.I.N., însoțită de documentul prin care s-a efectuat plata, în cel mult 5 zile lucrătoare de la depunerea  acestei  cereri.

Situațiile  în  care  contravaloarea  pașapoartelor  simple electronice/simple temporare a fost achitată până la data intrării în vigoare a prezentului act normativ rămân supuse prevederilor normative incidente la data efectuării plății, inclusiv în ceea ce privește procedura de restituire a contravalorii pașapoartelor.

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!