Noi disensiuni în coaliție, acum pe anunțatul Program ”Anghel Saligny”. USR PLUS avertizează: ”Nu putem să ne bate joc în continuare de banii oamenilor”

Publicitate

Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”, anunțat de premierul Florin Cîțu miercuri, după ședința de guvern, nu va fi susținut de partenerii PNL de coaliție, USR PLUS, decât după o dezbatere largă pe tema programului, dar și pe modul în care vor fi alocate fondurile, susținând că ”în ciuda declaraţiilor din spaţiul public, nu a existat un acord în coaliţie pe acest program”.

USR PLUS a transmis un comunicat de presă în care arată că Programul ”Saligny” ar fi un nou program de tip PNDL (Programul Național de Dezvoltare Locală), marca PSD, cu toate că Florin Cîțu a declarat de mai multe ori că nu este vorba despre același program și că acesta va fi axat pe trei investiții: apă, canalizare și drumuri.

”USR PLUS susţine dezvoltarea localităţilor rurale din România, dar nu prin programe de tip PNDL care înseamnă risipa banilor publici pe criterii politice. Banii din PNDL 1 şi 2 au ajuns în buzunarele baronilor locali. Nu vrem să fim părtaşi în replicarea unor practici de alocări discreţionare de bani către clientela de partid şi cu investiţii fără cap care nu au dus nicăieri la dezvoltarea reală a zonelor rurale.

În ciuda declaraţiilor din spaţiul public, nu a existat un acord în coaliţie pe acest program. USR PLUS susţine organizarea unei dezbateri largi pe tema programului de dezvoltare locală pentru a nu repeta ceea ce a făcut PSD. Există deja o serie de recomandări EFOR de care trebuie să ţinem cont pentru a avea rezultate”, conform unui comunicat al USR PLUS.

Dbonline.ro a scris ieri despre avertizările ONG-ului Expert Forum, care atrage public atenția: “Concurenţa între PNL-Cîţu şi PNL-Orban afectează resursele publice ale statului”.

Potrivit USR PLUS, structurile autorităţilor publice locale trebuie să fie consultate cu privire la nevoile reale de investiţii pe care le au în acest moment şi capacitatea locală de a susţine aceste investiţii.

”Având în vedere ceea ce s-a întâmplat cu PNDL 1 şi 2, nu putem să ne bate joc în continuare de banii oamenilor, de aceea USR PLUS cere criterii foarte clare de acordare a banilor publici şi un mecanism transparent de alegere a proiectelor care să nu depindă de pixul politic al ministrului Dezvoltării. Dezvoltarea locală se face doar cu cofinanţare locală pentru orice fel de investiţie din bugetul naţional. USR PLUS a cerut deja în şedinţa de Guvern o evaluare a rezultatelor PNDL 1 şi 2 şi propune reluarea subiectului la următoarea şedinţă a coaliţiei cu cifre pe masa”, se mai arată în comunicatul USR PLUS.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!