Noi centre de vaccinare începând de astăzi. Din 13 aprilie, încă 144 cabinete pentru administrarea serului Pfizer

Publicitate

De astăzi, numărul cabinetelor de vaccinare cu serul Moderna a ajuns la 86, după ce au fost deschise încă 12, iar din data de 13 aprilie vor fi operaţionalizate încă 144 de cabinete noi unde se va administra vaccin Pfizer, urmând ca din 20 aprilie, alte 41 de cabinete să fie deschise pentru serul Pfizer.

Șeful Centrului Național de Coordonare a Vaccinării Anti COVID-19, dr. Valeriu Gheorghiţă, a declarat că de mâine, 7 aprilie, va creşte și capacitatea de vaccinare pe fiecare flux de la 60 la 90 de persoane în toate centrele de vaccinare unde se distribuie vaccin de la compania Moderna, respectiv de la AstraZeneca, iar în centrele de vaccinare unde se distribuie vaccin de la compania Pfizer numărul de persoane alocate pe flux creşte la 72.

Tot astăzi, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Andrei Baciu, a prezentat situația recepționării de doze de vaccin de către România: ”Pentru martie am primit un total de 2.212.734 de doze. Săptămâna aceasta vom mai primi 134.400 doze de la Moderna şi 110.564 de doze de la AstraZeneca. Pentru vaccinurile produse la Pfizer-BioNtech săptămânal o să primim, aşa cum ştim pentru următoarele două săptămâni, 511.000 doze. În ultima săptămână din aprilie 512.000, totalizând 2.046.330 doze la finalul lunii aprilie. Pentru Moderna, la fel, nu s-a schimbat faţă de săptămâna trecută, vorbim de un minim de 280.800 de doze pentru aprilie, iar pentru AstraZeneca – 879.990”.

România va primi din această lună şi vaccinuri produse la Johnson and Johnson, un total de 163.000 pentru luna aprilie.

Pe de altă parte, dr. Valeriu Gheorghiţă a precizat că aproximativ 28% dintre persoanele care şi-au confirmat programarea la vaccinare cu serul AstraZeneca nu s-au prezentat şi şi-au anulat programarea. În acest caz, pe fondul acestei reticențe, se așteaptă ca Agenţia Europeană a Medicamentului să facă recomandări particulare, ”poate pentru un anumit profil de persoană, care eventual să fie la risc să dezvolte aceste tipuri de evenimente, trombotice, particulare. De asemenea, trebuie să menţionăm că acest mecanism de evaluare a tuturor reacţiilor adverse este valabil pentru toate medicamentele şi vaccinurile, este un proces obişnuit şi este foarte bine că se întâmplă aşa şi că avem aceste semnale, tocmai pentru a nu trece lucrurile neanalizate şi neinvestigate. Nu ne aşteptăm la o retragere a autorizării de punere pe piaţă a acestui vaccin. Foarte probabil că vor fi recomandări suplimentare transmise şi modificate recomandările din caracteristicile produsului, practic modificări ale prospectului”, a declarat coordonatorul campaniei de vaccinare din România.

România se află pe locul 4 la nivel european în ceea ce priveşte vaccinarea cu a doua doză de vaccin anti-COVID şi pe locul 15 la nivel mondial.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!