Nemulțumiri și revoltă în sistemul sanitar. Un proiect al Casei Naționale de Sănătate aruncă în aer medicina din ambulatoriu și pe cea de familie

Publicitate

Ramură a medicinei cu mari probleme din cauza lipsei de specialiști, a subfinanțării și a lipsei de atractivitate, medicina de familie este pe butoiul cu pulbere. După ce, în urmă cu o lună, Societatea Națională de Medicină Familială/Medicină Generală (SNMF) făcea apel către Guvern, Ministerul de Finanțe și CNAS pentru a remedia problemele grave legate de restanțele la plățile către furnizorii din asistența medicală primară, care au contracte cu casele de asigurări de sănătate, luna ianuarie îi găsește pe medicii de familie, alături de cei din ambulatorii (policlinici) și mai revoltați.

Medicii de ambulatoriu au ieșit în stradă și acuză că, prin proiectul pus în dezbatere de Casa Națională de Sănătate, bugetul lor va fi redus cu 30%, începând cu 1 februarie.

Astăzi medicii de ambulatoriu din cadrul Policlinicii Vitan au ieșit în stradă, cu pancarte și și-au strigat nemulțumirea de pe scările unității medicale.

Potrivit acestora, între medicii specialiști din ambulatoriu și medicii de familie există un circuit direct, iar ambele categorii au „luat foc” când au primit comunicatul prin care erau anunțați de scăderea punctului și, implicit, a veniturilor.

Este important de precizat că veniturile pentru ambele categorii nu reprezintă salariul medicului respectiv, ci înseamnă plata medicului, a asistentului, a personalului conex, a personalului de curățenie, de contabilitate, plata utilităților, taxele către stat.

Medicii din ambulatoriu sunt cei care consultă, care ușurează camerele de gardă, care oferă rețete în cadrul programelor naționale, preiau pacienții externați și bolnavii cronici, asistații social sau pe cei cu diverse handicapuri.

„Practic existența ambulatoriului de specialitate nu poate să fie falimentată, nu poate să fie suprimată, pentru că fără noi pacienții vor avea foarte, foarte mult de pierdut, nu au unde să fie practic consultați. Dacă nu se va repara această, sperăm, greșeală din partea statului de a scădea dramatic veniturile, nu vom semna contractul cu Casa de Asigurări. Asta înseamnă că pacienții nu vor mai putea fi consultați în regim cu Casa de Asigurări, în regim de gratuitate, de exemplu. Deci, bilete de trimitere gratuite. Noi efectuăm și consultațiile sunt gratuite pe baza biletului de trimitere.

De asemenea, pacienții beneficiază de rețete gratuite prin programele naționale, beneficiază de investigații și analize gratuite, nesemnarea contractului cu Casa de Asigurări atrage imposibilitatea de a efectua aceste lucruri pentru pacienți. Deci cei care pierd, în primul rând sunt pacienții”, a precizat medicul neurolog Ramona Constantinescu de la Policlinica Vitan, citată de gândul.ro.

Medicii din policlinici avertizează că nu vor semna contractul cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate și, astfel, pacienții nu vor mai putea fi consultați gratuit și acuză că, așa cum se întâmplă de fiecare dată, sunt puși în fața unei situații fără să fie măcar consultați sau fără să existe posibilitatea unor negocieri.

Pe de altă parte, deja extrem de nemulțumiți, medicii de familie solicită revenirea la tarifele stabilite pentru ultimul trimestru din 2023 și încheierea de acte adiționale pentru tot anul 2024 pe actualele valori de punct.

Reprezentanți ai medicilor de familie spun că scăderile anunțate sunt „foarte greu de suportat”.

„Venitul cabinetului unui medic de familie nu este același cu venitul medicului de familie. Ceea ce primim de la Casa de Asigurări de Sănătate sub diverse forme se duce către anumite lucruri, către anumite plăți: taxe și impozite, indemnizații, contribuții pentru muncă, salarii pentru personalul angajat, utilități cum ar fi gazele, lumina, întreținerea și așa mai departe; chirie, consumabile, cursuri de pregătire. Totul plătim din venitul cabinetului”, a explicat și președintele Patronatului Medicilor de Familie București-Ilfov, Mihnea Stroe, citată de gândul.ro.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!