A murit poetul și jurnalistul Lucian Avramescu. Mesajul sfâșietor al lui Adrian Țuțuianu, fost ministru al Apărării

Publicitate

Este doliu în cultura și în presa presa românească. Poetul și jurnalistul prahovean Lucian Avramescu a murit, duminică,  în locuința sa din comuna Sângeru, la vârsta de 73 de ani, după ce a intrat în stop cardio-respirator. Medicii sosiți la fața locului au încercat să îl resusciteze, dar eforturile lor nu au avut niciun efect.

La scurt timp după decesul omului de cultură, Adrian Țuțuianu, fost ministru al Apărării, a postat pe Facebook un mesaj sfâșietor.

“Pe 14 august am mers la el, la Sângeru. Nu mai avea glas. Am plecat de-acolo atât de apăsat, încât i-am spus unui prieten: „Mi-e frică să nu fi fost ultima dată când îl văd…”. Ultima fotografie de-atunci este. Ca o sentință urâtă a fost. Azi (nr. duminică), Lucian a plecat în lumea celor mai drepți decât noi. Și mai sensibili, ca să aibă cui recita din ființa sa genială. Îmi va lipsi enorm și nu sunt cuvinte care să acopere această amărăciune. Dumnezeu să-l aibă în pază!”

Lucian Avramescu a debutat în 1967, cu poezie şi reportaje, în “România literară” şi “Luceafărul”.

A fost ziarist la “Orizont” (Râmnicu Vâlcea, 1975), “Scânteia tineretului” (redactor-şef adjunct), “Suplimentul literar-artistic al ‘Scânteii tineretului'” (1986-1989) şi “Tineretul liber” (ziar înfiinţat la 22 decembrie 1989).

A publicat volume de versuri, note de călătorie, antologii, eseuri şi pamflete jurnalistice.

A fost membru al Uniunii Scriitorilor din România din 1979.

La cea de-a XX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Poezie “Nichita Stănescu” (martie 2008), a primit Premiul de Excelenţă “Nichita Stănescu”, oferit de Primăria Municipiului Ploieşti.

Printre operele sale se numără și “Poeme” (Bucureşti, 1975), “Stele pe dealuri” (Craiova, 1976), “Transplantul de albastru” (Bucureşti, 1976), “Un liber albatros” (Bucureşti, 1978), “Ei, aş, spunea poetul” (Bucureşti, 1980), “Nu cer iertare” (vol. I-III, Bucureşti, 1981-1985), “Bună seara, iubito” (vol.I – 1986), vol. II – 2000).

 

 

 

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!