Mult așteptata dezbatere electorală între principalii candidați la Primăria Municipiului Târgoviște nu poate avea loc la Muzeul de Istorie

Publicitate

Campania electorală se află pe ultima sută de metri, iar mult așteptata dezbatere între principalii candidați la Primăria Municipiului Târgoviște ar putea să nu mai aibă loc. Miercuri, Consiliul Județean Dâmbovița a emis un comunicat în care a transmis că mult așteptata dezbaterea nu poate fi găzduită de incinta Muzeului de Istorie.

“Având în vedere informațiile apărute în spațiul public privind organizarea unei dezbateri electorale în incinta Muzeului de Istorie, din cadrul Complexului Național Muzeal “Curtea Domnească”, facem următoarele precizări:

1.Muzeul de Istorie din municipiul Târgoviște, parte a Complexului Național Muzeal “Curtea Domnească”, este o entitate subordonată Consiliului Județean Dâmbovița, având statut de instituție publică;

  1. Urmare a analizei legislației în vigoare privind desfășurarea campaniilor electorale, nu se pot organiza activități electorale în incinta instituțiilor publice, deoarece contravine articolului 14 din Legea nr. 344/17.07.2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale, potrivit căruia “este interzisă folosirea resurselor financiare, umane și tehnice aparținând instituțiilor publice, regiilor autonome, companiilor naționale, societăților reglementate de legea societăților nr. 31/19990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, sau instituțiilor de credit la care sunt acționari majoritari statul ori unități administrativ-teritoriale, pentru sprijinirea activității partidelor politice sau a campaniei electorale, astfel decât în condițiile stabilite de legile electorale;
  2. Potrivit Legii nr. 115 din 19 mai 2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, pentru modificarea a Legii administrației publice locale nr. 215/2001, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali, în art. 65 (alin 2) se stipulează: “În timpul campaniei electorale se asigură candidaților, în mod nediscriminatoriu, spații corespunzătoare, pentru a se întâlni cu alegătorii. Spațiile pot fi amplasate la sediul primăriei, în școli, universități, case de cultură, cămine cultural și cinematografe și se asigură pe bază de înțelegere cu privire la cheltuielile de întreținere”.

Potrivit aspectelor mai sus-menționate, nici instituția Consiliului Județean Dâmbovița și nicio o altă instituție publică subordonată acesteia, care are statut de muzeu, nu poate fi implicată în activități electorale. În consecință, în conformitate cu prevederile electorale legislative specifice, entități politice implicate în procesul electoral pot organiza astfel de activități doar în spațiile admise de legislația în vigoare”, se arată într-un comunicat emis de Consiliul Județean Dâmbovița.

După ce a picat varianta ca Muzeul de Istorie să fie locul dezbaterii electorale, la scurt timp PNL Târgoviște a anunțat că propune ca gazdă să fie Sala de conferințe a Hotelului “Tolea” din Târgoviște.

De asemenea, tot ieri, avocatul Gabriel Cioacă a transmis că oferă biroul dumnealui pentru a găzdui o astfel de dezbatere, dacă se dorește cu adevărat ca aceasta să aibă loc.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!