Motorina ar putea fi raționalizată în Europa din cauza războiului!

Publicitate

La nivel european este o criză de motorină în adevăratul sens al cuvântului, motiv pentru care s-a și ajuns la această scumpire a combustibilului. Totodată, traderii mari vorbesc despre un “deficit sistemic” și anunță din ce în ce mai accentuat o eventuală raționalizare a motorinei în Europa, mai ales în situația în care livrările de petrol și produse rafinate din Rusia vor fi restricționate.

„Livrările de motorină sunt cele care îngrijorează pe toată lumea. Jumătate din importurile de motorină ale Europei vin din Rusia și jumătate din Orientul Mijlociu. (…) Acel deficit sistemic de motorină există”, a declarat Russell Hardy, șeful comerciantului de petrol din Elveția Vitol.

Totodată, Hardy a mai spus că acum consumul de motorină a devenit mai mare decât cel de benzină, iar acest lucru a contribuit la crearea penuriei de combustibil. El a adăugat că rafinăriile și-ar putea crește producția de motorină ca răspuns la prețurile mai mari din piață, în detrimentul altor produse derivate din petrol.

Situația este cu mult mai îngrijorătoare, având în vedere că motorina s-a scumpit mult mai mult decât benzina. După ultimele evoluții ale prețurilor, la o benzinărie din București, motorina a ajuns să coste 8,08 lei/litrul, iar benzina a rămas la 7,73 de lei, mai scrie ziarulunirea.ro.

Situația este determinată în mare parte de evenimentele din Rusia, iar în curând 2-2,5 milioane de barili de petrol rusesc vor dispărea de pe piața globală.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!