Moment înălțător pe Platoul Bucegi. Crucea Eroilor de pe muntele Caraiman, resfințită după reabilitare

Publicitate

ÎPS Nifon, Arhiepiscopul şi Mitropolitul Târgoviştei, a oficiat slujba de resfinţire a Crucii Eroilor de pe vârful Caraiman.

Astăzi, în zi de mare sărbătoare creștin-ortodoxă, Sf. Andrei, cu o zi înainte de sărbătoarea națională a românilor, pe Platoul Bucegilor a avut loc ceremonialul militar-religios.

În ciuda frigului și a ceții, zeci de oameni au urcat la Crucea Eroilor  ca să asiste la eveniment.

Resfințirea a venit  ca un eveniment firesc în urma reabilitării impresionantului monument dedicat eroilor neamului nostru.

Ministerul Apărării Naţionale a preluat Crucea de la primăria Buşteni şi a reuşit să obţină finanţare europeană pentru reabilitare. Lucrările s-au ridicat la aproape 20 de milioane de lei și au cuprins reparații la structura metalică, instalaţia de iluminat, dar şi soclul care adăposteşte două camere amenajate ca săli de expoziţii.

Monumentul se află la aproape 2300 de metri altitudine şi este vizibil chiar de pe Drumul Naţional 1.

Crucea Eroilor de pe Caraiman a intrat în cartea recordurilor ca fiind cea mai înaltă cruce amplasată pe un vârf montan.

Crucea măsoară 39,5 metri şi a fost ridicată între 1924 şi 1928, în memoria românilor căzuţi în Primul Război Mondial, prin grija Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria.

La vremea respectivă materialele au fost duse în vârful muntelui cu funicularul, cu care trase de boi, apoi cu măgarii.

Sursă foto:CPPI Busteni

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!