Mită record încasată de un medic! A luat șpagă de la aproape 500 de pacienți, în doar 25 de zile

Publicitate

Un medic din cadrul Casei Județene de Pensii Bihor a fost trimis în judecată, după ce ar fi primit șpagă, în doar 25 de zile, de la aproape 500 de pacienți.

În cele 25 de zile lucrătoare, doctorul Vasile Sălăjan ar fi primit, în mod direct și prin intermediari, peste 90 300 de lei, 17 700 de euro și alte foloase care nu i se cuveneau.

În schimb, el urma să emită decizii medicale asupra capacității de muncă a celor care i-au dat mită, să le încadreze în anumite grade de invaliditate sau să le revizuiască deciziile medicale anterioare.

Procurorii DNA Oradea au propus confiscarea extinsă a mai multor sume de bani, a unui imobil și circa 7 000 de acțiuni.

Bunurile mobile și imobile ale inculpatului au fost puse sub sechestru asigurător. Dosarul va fi judecat de Tribunalul Bihor. Fostul șef al serviciului de expertiză medicală va fi judecat în libertate, pentr fapte comise la jumătatea anului 2015.

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului SĂLĂJAN VASILE, medic primar – șef Serviciu expertiză medicală din cadrul Casei Județene de Pensii Bihor, la data faptei, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată.

În perioada 11 mai – 15 iunie 2015 (25 zile lucrătoare), inculpatul Sălăjan Vasile, în calitatea menționată mai sus, ar fi primit, în mod direct și prin intermediar, de la 491 de pacienți, suma totală de 90.370 lei, 17.760 de euro și alte foloase care nu i se cuveneau, în legătură cu îndeplinirea unor acte care intrau în atribuțiile sale de serviciu.

Concret, aceste foloase ar fi fost primite de către medic în legătură cu: emiterea unor decizii medicale asupra capacității de muncă a persoanelor respective, încadrarea într-un grad de invaliditate, revizuirea medicală ori emiterea deciziei medicale asupra capacității de muncă.

În cauză a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra unor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpatului. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bihor, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză și de a se dispune confiscarea extinsă cu privire la mai multe sume de bani, cca. 7.000 acțiuni și un imobil.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului și a acordurilor de recunoaștere a vinovăției la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, se arată în comunicatul transmis de DNA.

Pe 17 iunie 2015, Vasile Sălăjan a fost arestat alături de alte 9 cadre medicale, în urma unor descinderi de amploare ale polițiștilor Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Bihor la Serviciul de Expertiză Medicală din cadrul Casei de Pensii Bihor.

Potrivit anchetatorilor, în mașina acestuia ar fi fost găsiți 6.000 de lei, 3.500 de euro şi 18.500 de forinţi. De asemenea, în cabinet avea 2.700 de lei şi 50 de euro, iar la domiciliu ascunsese alți 5.000 de euro.

Monitorizându-i cu atenție pe medicii şi asistentele din comisia care acorda sau prelungea pensia de boală, oamenii legii au aflat că  738 de persoane au ajuns în faţa acesteia în decurs de doar două săptămâni, dintre care 732 au plătit sume impresionante de bani ca dosarele să le fie acceptate.

Prețurile ar fi variat între 100 şi 400 de lei pentru revizuirea anuală a dosarului şi între 200 şi 400 de euro pentru prima decizie de pensionare. O treime din sumă revenea asistentei, iar restul era împărțit între cei cinci medici din comisie.

Sursă foto: Aktual24.ro

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!