”Mișcări” pe piața energiei care vor duce la o nouă explozie a prețurilor. Se anunță vremuri dificile pentru industrie și consumatori

Publicitate

”Pe 21 iulie Romgaz, cel mai mare producător de gaze al țării, a scos la vânzare un pachet de energie electrică de 50 MW cu livrare în luna septembrie a acestui an la prețul de 1.900 de lei/MWh. Chiar și la prețul acesta, doi furnizori mari au venit cu oferte de răspuns, așa că Romgaz și-a vândut toată energia cu livrare în septembrie la prețul nesperat de 2.150 lei/MWh”, este informația transmisă pe contul de socializare de deputatul dâmbovițean Radu Popa.

Astfel, potrivit parlamentarului, Electrica Furnizare a cumpărat 21,6 GWh de energie, iar restul de 14,4 GWh au mers la E.On Energie România pentru același preț.

Ca o comparație, în luna iunie, energia a avut un preț mediu de 1.130 lei/MW ceea ce înseamnă ca din Iunie in septembrie, producătorii au dublat prețul.

Ce înseamnă asta pentru cetățean? La această întrebare  răspunde tot deputatul Popa: ”Prețul tuturor produselor din piață va avea o creștere explozivă – impactul acestei creșteri a energiei in costurile de producție și transport și va face ca producătorii români de orice fel de produse să aibă costuri imense de producție. Cine le va plăti prețul final al acestor produse? Noi toți!”.

Pe de altă parte, deja cunoscut ca un oponent al măsurii de plafonare a prețurilor, deputatul explică situația existentă în România la nouă luni de la plafonare: ”Filosofia de plafonare a prețurilor este nesustenabilă financiar. În septembrie 2022, după 9 luni de plafonare, costurile sunt de 41 miliarde de RON, adică 8 miliarde de euro plecate din banii guvernului și nici un câștig pentru cetățean și nici pentru industrie.

Cu 8 miliarde de euro puteam face 8000 de Mw care rămâneau în patrimoniul sistemului energetic național și asiguram independența energetică a României, iar cetățeanul, dar și industriile ar fi avut enorm de câștigat. Așa, avem doar pierderi pe toată linia.

Este acesta principalul motiv pentru care spun că măcar în ceasul al 13-lea să facem re-reglementarea pieței. Astfel, putem păstra și energia în România și putem salva și bugetul”, a mai transmis parlamentarul.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!