Mircea Coșea despre criza economică spre care se îndreaptă România: “Austeritatea este inevitabilă în România.”

Publicitate

Mircea Coșea, profesor de economie, a făcut predicții nefavorabile pentru situația economică a țării noastre, spunând că România se îndreaptă cu pași rapizi spre o perioadă de criză, având în vedere că beneficiile obținute prin PNRR impun și existența unor garanții, potrivit Dcnews.ro. 

Având în vedere că România este în pragul deficitului bugetar, trebuie să aducă anumite dovezi ale reducerii cheltuielilor, pentru a putea plăti împrumuturile făcute, a completat Mircea Coșea.

“Se ştie că asta va însemna blocarea salariilor şi a pensiilor, o reformă în sectorul public care va însemna până la 3-400.000 de oameni daţi afară, în următoarele 6-12 luni. Problema socială se va agrava, pentru că nu putem recalifica această forţă de muncă. Iar lucrul cel mai important aici este că ni se va cere să listăm societăţile cu capital majoritar de stat. Listarea nu înseamnă vânzare, să nu cădem în această retorică, este o chestiune care se practică în lume, dar  nu în acest moment. În acest moment, lucrurile nu sunt stabilizate, nu poţi controla listarea şi am putea avea pierderi.”, a declarat profesorul de economie, potrivit Dcnews.ro.

Mircea Coșea remarcă cu regret faptul că economia României nu se va dezvolta niciodată dacă nu se schimbă structura acesteia. Nici măcar agricultura nu poate salva această situație, deoarece și în acest domeniu țara noastră stă destul de rău.

Totodată, profesorul a vorbit și despre pericolul împrumuturilor față de alte state din Uniunea Europeană:

“Domnul prim-ministru a declarat că suntem bine cu împrumuturile, că suntem sub limită. Aşa e, suntem sub limită, dar suntem în mare pericol, spre deosebire de alte ţări. Asta pentru că nu suntem în zona euro, deci dacă suntem în pericol de incapacitate de plată, nu vom fi ajutaţi cum a fost Grecia de Banca Europeană. În al doilea rând, pentru că avem o valoare adăugată mică sub media europeană nu ne dă capacitatea de rambursare în termeni de eficienţă. Din contră, ne va mări costurile în continuare”, a declarat Mircea Coșea, conform Dcnews.ro. 

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!