Mircea Coșa, profesor de economie: În 2022 oamenii trebuie să fie prudenți dacă aleg să-și facă credite la bancă pentru locuință

Publicitate

Mircea Coșea, profesor de economie, a vorbit despre anul 2022 ca fiind unul în care împrumutul nu este cea mai bună variantă, chiar dacă sunt persoane care au în plan să-și cumpere o locuință.

”E foarte greu de spus, pentru că anul acesta e un an complicat pentru împrumuturi. După părerea mea, anul acesta vom avea de-a face cu pierderi de locuri de muncă, ca efect al acestor facturi foarte mari, care au oprit activitatea la multe întreprinderi. Datele arată că numai în decembrie au fost 10.000 de falimente de întreprinderi mici și mijlocii, deci cred că anul acesta vom avea de-a face cu o creștere mai importantă a șomajului decât înainte”, spune profesorul Mircea Coșea, potrivit dcnews.ro.

Acesta a spus că un motiv pentru care cineva nu ar trebui să facă un credit la bancă este nesiguranța locului de muncă. Cel mai bine este să se aștepte momentul în care situația este stabilă, a adăugat profesorul de economie.

De asemenea, acesta a spus că este nevoie de multă prudență în acest an, astfel încât creșterea prețurilor să nu dea peste cap buzunarele clienților:

”Este nevoie de foarte mare prudență în acest an. Nu știm nici cum evoluează încă piața imobiliară. S-ar putea ca prețurile să aibă încă o creștere, pentru că asistăm în continuare la o creștere a prețurilor la materialele de construcții. Deci e complicat ca să te bazezi în acest an pe un credit. Atât timp cât nu ai o foarte, foarte sigură situație materială pe termen lung, băncile probabil că vor avea niște condiții mult mai dure la întocmirea contractelor, de la caz, la caz pentru că băncile vor analiza dosarul oricărui client”, a spus Mircea Coșea, potrivit dcnews.ro.

Totodată, prudența oamenilor vine pe fondul unor majorări reale. Prețurile la bunuri și alimente vor crește foarte mult în următoarea perioadă, iar autoritățile competente nu vor lua măsurile necesare în cel mai scurt timp, astfel încât prețurile să fie stabile.

”Intrăm deja într-un trend de reducerea consumului pentru că nu mai există lichidități la persoane. Este un risc mare ca să investești în imobiliare. Poate că acesta e un an de reflecție și de așteptare. Cel puțin asta e părerea mea. Sunt un om care din punct de vedere economic am evoluat întotdeauna riscurile cu mare atenție. Poate că alți analiști economici care sunt mai curajoși  ar da și alte sfaturi, însă sfatul meu este prudență, și dacă se poate, mai multă așteptare pentru clarificarea situației”, a mai explicat profesorul Mircea Coșea, potrivit sursei citate.

Concluzionând, profesorul de economie a atras atenția că este foarte important ca în momentul în care cineva își dorește să facă un credit la bancă, să fie foarte atent dacă poate îndeplini toate condițiile menționate în contract. De asemenea, acesta a atras atenția că atunci când alegem o locuință trebuie să ținem seama de calitatea construcției și mai puțin de reducerile care pot fi făcute.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!