Dezastru în turismul de la Marea Neagră
Litoralul românesc este gol, iar pierderea este a tuturor şi se ridică undeva la 60 de milioane de euro, numai pentru perioada de 1 mai, a declarat vineri, pentru AGERPRES, Cristian Bărhălescu, vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism pentru regiunea sud-est.
Zecile de mii de turiști și profiturile însemnate din anii trecuți au dispărut în această ”minivacanță” de 1 Mai 2020, pe fondul pandemiei de COVID-19 și al stării de urgență instituită în România.
”Vorbim despre un zero comparativ cu… putem să spunem că anul trecut au fost câteva zeci de milioane bune care s-au cheltuit. Ştim foarte bine că la festivalurile din Mamaia veneau inclusiv din străinătate, cu avioane private pe Kogălniceanu, veneau avioane întregi pe Otopeni, care erau transportaţi cu autocarele spre Mamaia Şi spre Vamă. De aceea, pierderea este pentru toţi, nu e doar pentru proprietari. Iar ca şi cifră cred că se ridica undeva la 60 de milioane euro în comparaţie cu anul trecut. Vorbim de perioada de 1 mai, pentru că pentru tot sezonul estival cu siguranţă cifrele sunt mult mai mari”, a spus Cristian Bărhălescu, potrivit sursei citate.
Dar ce rezervă viitorul nimeni nu se hazardează să spună, incertitudinea fiind la ordinea zilei. Astfel, în ceea ce priveşte măsurile care vor fi luate pe litoral, reprezentantul ANAT Sud-Est a declarat că încă se discută cu Direcţia de Sănătate Publică regulile şi restricţiile care vor fi impuse din punct de vedere sanitar, referitor la igiena şi siguranţa celor care vor veni.
Cristian Bărhălescu atinge totuși și un subiect sensibil: ”Până acum nu am auzit pe nimeni să discute despre siguranţa celor care muncesc şi siguranţa celui care are unitatea, pentru că acel lamentabil plătitor de taxe, hotelier, proprietar de restaurant, gândiţi-vă ce se întâmplă dacă un singur angajat este găsit şi testat pozitiv. Ce se întâmplă cu afacerile lui, pentru că el are credit luate, are angajate contracte cu terţi? Ce se întâmplă în secunda doi, pentru că el este pus într-o situaţie limită? Va trebui să închidă toată unitatea, pentru că este un singur angajat sau intră în izolare? Ce se va întâmpla, pentru că până la urmă sunt turişti? Aşa cum s-a întâmplat şi în momentul în care s-a închis din punct de vedere al Guvernului activitatea în România şi automat toţi cei care făceau tratament în staţiunile balneo- climaterice au fost trimişi acasă de a doua zi fără să fie nimeni despăgubit sau fără să poată să justifice într-un fel sau altul acţiunea”.
Reprezentantul ANAT Sud-Est și-a exprimat încrederea că românii vor veni pe litoral, în special în iulie şi august, pentru că au nevoie să îşi încarce bateriile după această perioadă tensionată: ”Acum trebuie să vedem şi noi ce fac alţii, pentru că numai proştii învaţă din greşelile proprii. (…) Cu siguranţă în lunile iulie şi august vor fi mulţi români care vor dori să meargă spre mare, spre Deltă, spre munte, pentru că avem nevoie să ne şi încărcăm bateriile, mai ales după această perioada tensionată în care am stat în case şi, cu siguranţă, dacă ne vom permite şapte zile, zece zile, măcar trei patru zile să venim până la mare”, a punctat oficialul ANAT.
Pentru a ne face o idee despre pierderile înregistrate pe Litoral din cauza paralizării evenimentelor dedicate celei ce ar fi trebuit să fie minivacanța de 1 Mai, un singur exemplu – Stațiunea Vama Veche – arată dimensiunile dezastrului.
Anca Nedea Pavel, director executiv al Organizaţiei Patronale Mamaia-Constanţa, a declarat că Vama a fost anul acesta pustie, după ce, în ultimii 5 ani, alături de Mamaia Nord, reușise să atragă un număr exponențial de turiști. ”Dacă suntem mai realişti şi discutăm acum de bugete, pentru destinaţii ca Vama Veche lovitura dată de pierderea pachetului de 1 mai se simte în profit foarte mult, cred că un 10% pot să spun că se pierde cu pierderea acestor zile şi contează foarte mult”, a spus Anca Nedea Pavel, pentru Agerpres.
La fel de gravă este situația la munte
Stațiunile montane stau la fel de rău, iar oficiali din turismul montan speră ca măcar după data de 15 mai să se mai miște lucrurile, mai ales că, în opinia acestora, muntele va fi preferat vacanțelor din anii următori, tocmai pentru că se poate aplica distanțarea socială.
Adi Voican, preşedintele Asociaţiei pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Prahova, a declarat pentru Agerpres: ”Suntem majoritatea în şomaj tehnic, cei din industria turismului, trişti, abătuţi, dar în acelaşi timp dornici să auzim semne de optimism din partea decidenţilor noştri. Să sperăm că 15 mai este o dată de la chiar pornim să ne reluăm activitatea pentru sezonul 2020, altfel intrăm într-o zonă extrem de periculoasă. Business-urile riscă să moară, ele nu vor mai reporni, chiar dacă peste încă două săptămâni sau trei săptămâni cineva zice: reluaţi activitatea. Nu se mai pot porni. Cu cât ne apropiem de vară, fiecare zi este absolut vitală pentru industria turismului din România. Faţă de anul trecut, de exemplu, bănuim că 25 milioane de euro s-au pierdut doar pentru cele trei nopţi de minivacanţă (de 1 Mai, pe Valea Prahovei). Dacă ne uităm la lunile martie, aprilie şi mai, ştim că au lipsit 5,5 milioane nopţi de cazare în această perioadă (în tot turismul din România n.r.) şi probabil că aproape jumătate de miliard de euro s-au pierdut anul acesta faţă de cifrele de anul trecut”, a explicat Voica, potrivit Agerpres.
În opinia sa, vacanţa la munte va fi prima opţiune a turiştilor, dacă vor să fie mai feriţi de riscurile coronavirusului şi unităţile care oferă doar cazare vor fi probabil mai avantajate.
Ministrul Finanțelor promite o întâlnire cu organizațiile reprezentative din turism
Pe de altă parte, ministrul Finanţelor Publice, Daniel Cîțu, a declarat pe contul personal de facebook că intenţionează să organizeze săptămâna viitoare o întâlnire cu organizaţiile reprezentative din turism pentru a găsi măsuri suplimentare care să ajute firmele din domeniu să treacă peste această perioadă: ”În ultimii ani, 1 mai reprezenta începerea sezonului turistic în România. Din păcate, anul acesta, criza generată de COVID-19 a desfiinţat această tradiţie. Cu siguranţă săptămâna viitoare voi încerca să am o întâlnire cu organizaţiile reprezentative din acest sector al economiei. Este sectorul poate cel mai lovit din economie de această criză. Trebuie să găsim şi alte măsuri, pe lângă IMM INVEST, plata şomajului tehnic şi amânarea ratelor la banca, pentru a-i ajuta să treacă peste această perioadă dificilă. Împreună o să trecem peste aceasta criză şi ne vom bucura din nou de concedii în România”, a scris Florin Cîţu.
Ministrul Economiei spune industria turismului va beneficia de un pachet de ajutor
Prima și cel mai dur lovită de pandemia de COVID-19, industria turismului va beneficia de un pachet de ajutor, pe de o parte urmând să beneficieze de reducerea costurilor cu energia electrică a hotelurilor şi restaurantelor, iar pe de altă parte – să beneficieze granturi pentru finanţarea cheltuielilor ce va trebui făcute pentru aranjarea spaţiilor în vederea primirii turiştilor, a declarat ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu.
Oficialul consideră estimativ că abia în lunile iulie şi august se va putea face turism pe litoral și a informat că lucrează la un program de sprijin pentru hotelieri, dar şi pentru proprietarii de restaurante în vederea reducerii unor cheltuieli.