Ministrul Sebastian Burduja, despre Centrala cu reactoare nucleare mici de la Doicești: „Suntem în faza a doua. (…) Este cea mai sigură dintre toate tehnologiile de reactoare modulare de mici dimensiuni”

Sursă foto: zf.ro
Publicitate

Invitat la emisiunea „România în direct”, moderată de jurnalistul Cătălin Striblea la Radio Europa FM, astăzi, 10 februarie, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a răspuns și la întrebarea unui târgoviștean legată de centrala nucleară de la Doicești, ce se va realiza pe locul fostei Termocentrale.

Ministrul a explicat că orice proiect nuclear trece prin trei faze, iar proiectul SMR NuScale de la Doicești este în faza a doua: „Faza 1 este un studiu de prefezabilitate, faza 2 – în care se fac studiul de fezabilitate sau studiul de detaliu, la finalul căruia poți să iei decizia finala de investiție, și faza 3 – care înseamnă efectiv construcția proiectului.

La Doicești suntem în faza 2, deci s-a pregătit terenul și se face studiul de fezabilitate sau studiul de detaliu care ne va spune, la finalul acestui an sau anul viitor, exact cât costă reactoarele modulare de mici dimensiuni și cum pot fi ele executate”, a spus ministrul.

Cătălin Striblea a reamintit că multora dintre dâmbovițeni, în special celor ce locuiesc în zonă, le este teamă de acest proiect nuclear.

„Este cea mai sigură tehnologie dintre toate tehnologiile de reactoare modulare de mici dimensiuni. Despre această tehnologie NuScale americană, chiar așa s-a spus. În primul rând este singura licențiată din lume la momentul acesta de reglementatorul american.

Nu s-a mai făcut SMR-uri nicăieri în lume”.

Cătălin Striblea: De ce suntem primii, ar întreba oamenii?

Ministrul Burduja: Nu cred este o miză să fim primii, este posibil nici să nu fim primii, e posibil să existe proiecte NuScale înaintea noastră, chiar în Statele Unite, compania are diverse discuții.

Nu are rost să fim primii. De ce? Pentru că aceste reactoare fac parte din energia viitorului, nu există cale către net zero (n.n. „Net Zero” înseamnă realizarea unui echilibru între cantitatea de emisii produse și cele eliminate din atmosfera pentru a reduce încălzirea globală) fără energie nucleară.

Iar proiectele nucleare, marile reactoare cum sunt cele de la Cernavodă, durează 5-10 ani de zile, la costuri mari.

SMR-urile promit să aibă un cost mult mai mic, pe măsură ce faci mult mai multe. Deci aceste economii de scară înseamnă că, dacă prima unitate te costă, nu știu, 100 de euro, să spunem, a 10-a unitate te va costa poate 10 euro și a mia unitate te va costa un euro.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!