Ministrul Sănătății:”Nu mai văd urgenţa certificatului verde. Sper ca valul 5 să se încheie în câteva săptămâni”

Publicitate

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că nu mai vede o urgență în impunerea certificatului verde, având în vedere că pentru adoptarea unui act legislativ sunt necesare câteva săptămâni, iar acesta speră ca valul al 5-lea să se încheie în scurt timp. Acesta estimează că la sfârșitul lunii februarie se va ajunge la o stare de echilibru, potrivit dcnews.ro. 

Ministrul Sănătății a spus că protecţia împotriva bolii oferită de vaccinare este mult mai mică în acest moment faţă de această variantă, faţă de variantele anterioare”, însă recomandă cu tărie în continuare vaccinarea“, având în vedere că proporţia de cazuri grave şi de decese este mult mai mare la nevaccinaţi decât în rândul celor imunizaţi.

“În acest moment nu mai văd urgenţa certificatului verde, pentru că orice procedură legislativă (…) oricum presupune un timp de la momentul adoptării până la implementarea ei efectivă, care va mai însemna câteva săptămâni, şi eu sper că acest val al cincilea în România să se încheie peste câteva săptămâni. Deja avem două săptămâni din valul 5 şi sper ca până la sfârşitul lunii februarie să ajungem într-o situaţie…”

Acesta spune că certificatul verde ar fi trebuit implementat prin lege  înainte de valul 4, însă această decizie nu a fost asumată din punct de vedere politic. Ministrul Sănătății a spus că a văzut o lipsă de responsabilitate, prin pasarea deciziei de la o persoană la alta, scrie dcnews.ro.

De asemenea, Alexandru Rafila a declarat că pasarea responsabilității continuă, având în vedere că multe dintre propunerile sale au fost blocate, ceea ce îl face să creadă că măsurile se iau pe rând, pentru fiecare categorie de persoane în parte, și nu pentru binele general al societății:

Acel proiect de lege s-a blocat, ştiţi bine că şi colegii de la Partidul Naţional Liberal au promovat un astfel de proiect în luna octombrie care, din păcate, era unilateral, se referea doar la personalul medical, deci nu era un proiect pentru sănătatea publică, el avea foarte multe amendamente, fusese respins în Senat.

Noi am făcut tot ceea ce a ţinut de noi astfel încât să aducem partea de legislaţie care ar fi trebuit să fie adoptată în Parlament. Nu a existat această decizie de natură politică. Mie îmi pare rău că lucrul acesta nu este discutat şi chiar asumat, pentru că se încearcă o pasare a responsabilităţii care nu este corectă şi care, până la urmă, trebuie să ne asumăm cu toţii. Eu îmi asum pentru că sunt parlamentar, dar trecerea unei astfel de legi trebuie făcută cu acordul Parlamentului, pentru că punea în discuţie limitarea unor drepturi, iar lucrul acesta trebuie făcut prin lege, nu prin ordonanţă”, a spus, vineri, Alexandru Rafila, potrivit dcnews.ro.

 

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!