Ministrul Sănătății: Următoarele săptămâni, relevante pentru a constata agresivitatea noii tulpini Omicron

Publicitate

Pe fondul unei îmbunătățiri a evoluției COVID-19 în țara noastră, cu toate județele în scenariul verde și doar unul singur în scenariul galben, autoritățile își îndreaptă atenția către noua tulpină Omicron a virusului SARS-CoV-2.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că următoarele săptămâni vor fi relevante din punct de vedere al agresivităţii acestei tulpine și există ”o speranţă, ca, odată cu creşterea transmisibilităţii, patogenitatea să scadă”.

Întrebat dacă există noutăţi în privinţa “agresivităţii” noii tulpini a virusului SARS-CoV-2 – Omicron.

“Nu sunt noutăţi (n.n. despre agresivitatea noii tulpini), am avut o prezentare, din partea Centrului European de Control al Bolilor, la întâlnirea de ieri (n.n. la reuniunea de la Bruxelles a miniştrilor sănătăţii din Uniunea Europeană). Este clar că transmisibilitatea ridicată este evidentă. În ceea ce priveşte agresivitatea, din punct de vedere al formelor critice, aici nu există o opinie încă suficient de bine conturată. E adevărat că în Africa de Sud, formele, în general, sunt uşoare, dar au afectat mai ales persoane tinere, cu mai puţini factori de risc. Cred că următoarele săptămâni vor fi relevante din punct de vedere al agresivităţii. Există o speranţă nespusă, există o speranţă, ca, odată cu creşterea transmisibilităţii, patogenitatea să scadă, (…) ştiţi că mai avem şi alte coronavirusuri, nu e vorba doar de acesta, care produc infecţii banale. Să dea Dumnezeu să fie aşa şi să ne putem relua viaţa normal”, a declarat Alexandru Rafila, subliniind că până atunci trebuie respectate regulile în vigoare privind gestionarea pandemiei de COVID 19.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!