Ministrul Sănătății, avertisment asupra noii tulpini indiene Delta: ”Și la noi va deveni predominantă

Publicitate

Tulpina indiană Delta a virusului SARS-CoV-2 ar putea deveni predominantă și în România!

Afirmația aparține ministrului Sănătăţii, Ioana Mihăilă, care a declarat astăzi că autoritățile își doresc creșterea procentului persoanelor vaccinate, deci și a imunizării, în special în contextul în care în alte țări, cum sunt Marea Britanie și Germania, cresc incidențele pe baza infectărilor cu această tulpină.

”Aş vrea să transmitem împreună acest mesaj că vaccinarea este cea care ne protejează, că încă nu am scăpat de pericol şi din nou vaccinurile sunt disponibile, centrele de vaccinare sunt deschise, caravanele mobile sunt active, medicii de familie vaccinează şi este singura cale prin care putem să ne păzim de un val la fel de intens ca şi cele prin care am trecut.

Ea (tulpina Delta – n.r.) este cu o rată de infectivitate mai mare decât celelalte tulpini circulante, conform estimărilor pe care asociaţiile europene le fac, durata până la care tulpina Delta şi rata de infectivitate a acesteia vor avea consecinţe nu este una foarte lungă. Este vorba probabil de mai multe săptămâni sau mai puţine luni până când şi la noi tulpina Delta va deveni predominantă. M-aş feri să dau o estimare exactă, pentru că există numeroşi factori care contribuie, aşa cum am văzut şi ce s-a întâmplat anul trecut pe perioada de vară, incidenţa a scăzut şi era un an în care nu am avut vaccinare, aşa cum vedem că se întâmplă în alte ţări, acolo unde există un procent mare de vaccinaţi cu două doze, cum este Israelul, incidenţa este ţinută sub control în continuare şi atunci cred că mesajul pe care trebuie din nou să îl transmitem împreună este că avem şanse mari să trecem cu bine prin săptămânile şi lunile ce urmează, dacă ne vaccinăm. Aşa cum am spus, noi suntem pregătiţi pentru oricare dintre posibilităţi. Am pregătit spitalele şi fluxurile din spitale, tocmai pentru a face faţă la o recrudescenţă a cazurilor de COVID. Suntem pregătiţi indiferent dacă această creştere va apărea sau nu sau dacă va apărea mai devreme sau mai târziu”, a declarat ministrul Sănătății.

Numărul total de cazuri COVID confirmate cu varianta Delta a ajuns la 35 în țara noastră, cu nouă mai mult decât săptămâna trecută. Acestea au fost depistate în municipiul București și alte 8 județe printre care și Dâmbovița, potrivit Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!