Ministrul Educației, despre testele de salivă pentru elevi: “În două, maxim trei săptămâni va fi deblocată procedura de achiziţie”

45
Publicitate

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că în curând va fi deblocată procedura de achiziție pentru testele de salivă în școli, spunând că va exista chiar și varianta ca elevii de gimnaziu şi de liceu să-și poată administra aceste teste în unitatea de învăţământ, sub supravegherea profesorului, scrie adevărul.ro.

Întrebat dacă elevii de gimnaziu vor mai fi testați, ministrul Educației a răspuns următoarele:

“În primele săptămâni de aplicare a testelor non-invazive pe bază de salivă, au fost distribuite spre administrare 13 milioane de teste, din care doar 111 au fost confirmate ulterior prin teste PCR. Săptămâna trecută, când au funcționat cu prezență fizică doar elevii de gimnaziu și liceu, au fost distribuite doar 1,5 milioane, de aproape zece ori mai puțin, și totuși, numărul de cazuri confirmate prin teste PCR a fost mult mai mare decât cazurile confirmate la administrarea a 13 milioane.

Asta arată că elevii, părinții, profesorii au început să se obișnuiască cu administrarea acestor teste care au fost solicitate de multe luni de zile, timp în care acele contestații care au blocat achiziția au făcut în așa fel încât am ajuns în situația în care în această săptămână nu am avut teste”, a spus Sorin Cîmpeanu, potrivit adevărul.ro.

Acesta a liniștit opinia publică, spunând că în două-trei săptămâni va fi deblocată procedura de achiziție a testelor și se vor putea utiliza în școli. Ministrul a precizat, însă, că acestea vor putea fi administrate de către elevii mai mari însăși, sub supravegherea cadrelor didactice:

Însă, ceea ce am asumat este următorul lucru pentru a consolida relevența acestor teste, cel puțin pentru elevii de vârstă mai mare, cel puțin gimnaziu și liceu, acestea ar putea fi auto-administrate de fiecare elev în școală, sub supravegherea cadrului didactic care nu se implică în administrarea testului, dar care poate gestiona, centraliza, rezultatul acestor teste. Cu precizarea că în lege testarea nu este obligatorie. Dacă nu este obligatorie, acei elevi care din păcate nu au înţeles şi nu vor înţelege importanţa testării, nu vor avea accesul interzis la educaţie,”, a mai precizat Sorin Cîmpeanu, potrivit adevărul.ro.

Publicitate

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!