Ministrul Economiei, despre salvarea COS Târgoviște. Modificările la Ordonanța 60, gură de oxigen pentru companiile românești

După ce a fost aprobată săptămâna trecută cu modificările impuse de situația actuală, în primă lectură, joi a fost aprobată Ordonanța 60, creându-se astfel cadrul legislativ necesar unităților economice românești, considerate strategice pentru economia țării, așa cum este și cazul Combinatului de Oțeluri Speciale Târgoviște.

Aflat  în insolvență, COS Târgoviște se zbate în nesiguranță încă din luna martie, de la debutul pandemiei de COVID-19, iar cei peste o mie de salariați au trecut din șomaj tehnic în preavize de concediere, apoi în anularea preavizelor și din nou în șomaj  tehnic, situație în care sunt și astăzi.

Între  timp, Sindicatul Valahia s-a zbătut să salveze ce a mai rămas din fostul mare colos industrial, găsind înțelegere și interes la guvernanți.

Lucrurile nu sunt ușoare și necesită mai multe proceduri, una dintre cele mai importante fiind chiar aceste modificări la un cadru legal existent de pe vremea Guvernului Dăncilă.

Într-un briefing de presă susținut după ședința guvernului PNL de joi, ministrul Economiei a declarat:

”O altă ordonanță aprobată astăzi (n.n. 19 noiembrie), care a fost săptămâna trecută în primă lectură – este vorba de modificările la Ordonanța 60. Extindem obiectul legislativ al Ordonanței 60, de la active funcționale energetice la active funcționale industriale – practic, permite guvernului, Ministerul Economiei ca, în baza unor analize, să putem interveni și să nu mai permitem vânzarea ca fiare vechi ca activelor funcționale industriale. Este o gură de aer, o gură de oxigen pe care o dăm economiei românești.

Nu mai permitem distrugerea activelor industriale, nu mai permitem distrugerea unor companii vitale, cum este COS Târgoviște – de ce să n-o spunem? Acolo, practic, și-a bătut joc investitorul de activele companiei. Ne va permite, în urma aprobării acestei ordonanțe, să intervenim, să luăm activele funcționale industriale în contul datoriilor pe care acea companie le are către ANAF și să le reintroducem în circuitul economic.

Prin aprobarea acestei ordonanțe, odată cu publicarea în Monitorul Oficial, nu mai putem vorbi că economia românească va fi tăiată o parte din ea la fier vechi, ba, din contră, va fi repusă în circuitul economic – evident, prin dare în plată, prin proceduri legislative transparente”, a subliniat Virgil Popescu.

Dacă ţi-a plăcut articolul, dă-ne un LIKE!